Pitanje čitatelja

Poštovani,
u vezi sam skoro godinu dana. Imam osjećaj da se veza ne kreće u dobrom smjeru, ali nisam više ni sama sigurna umišljam li to ili je to stvarno tako. Naime, na početku veze smatrala sam se osobom koja je samopouzdana, pozitivna, pametna, no s vremenom sam postala poprilično potištena, nesigurna u sebe, u svoja mišljenja i djelovanja. U zadnje vrijeme sam ustvari postala svjesna da mi partner kontinuirano po malo daje do znanja kako ništa ne bi mogla bez njega (jer nisam prepametna), a i izuzetno je ljubomoran (do te razine da me odvaja od mojih bliskih prijatelja i obitelji). Sve više počinjem sumnjati u svoj zdravi razum jer ni sama ne znam je li on možda zbilja u pravu u vezi svega što govori jer najčešće osjećam krivnju nakon naših rasprava.

Molim Vas za mišljenje.

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Manipulativno ponašanje je zapravo vježbanje kontrole nad događajima, situacijama i drugim ljudima. Postoji nekoliko različitih oblika manipulacije, a neke od njih su vrlo suptilne. Manipulatori vole imati kontrolu nad vama i vašim životom i tu se sve svodi samo na njih. Mnogi od njih koriste krivnju kako bi mogli manipulirati, dok neki koriste laži kako bi dobili ono što žele ili čak koriste prijetnje.

Kako bi prepoznali emocionalnu manipulaciju morate biti svjesni sebe i okoline, što bi značilo slušati i uočiti manipulativne taktike. Kada manipulator ima nekoliko godina iskustva iza sebe zna točno koje riječi upotrijebiti kao oružje. Morate shvatiti da emocionalni manipulatori ne mare za onim što vi želite. Mogu se ponašati kao da mare, ali znajte da su izvrsni glumci.Također su šarmantni i svi će ih voljeti. Koriste svoj najbolji dojam ugodne osobe kada se nađu u društvu. Imajte na umu da su vaši osjećaji vaši najbolji prijatelji. Kada osjetite i uvidite da se njihove riječi ne slažu s njihovim djelima, znajte da je to jasan znak njihove manipulacije.

Znajte da na početku odnosa oni samo slušaju i promatraju kako bi dobro procijenili situaciju i prepoznali vaše slabe točke. Vaše strahove i tajne koriste kako bi vas prikazali nestabilnima i nerazumnima te na taj način utjecali na vaše odluke i pritom prikazujući da su te odluke zapravo sve vaša ideja.

Kada se radi o emocionalnoj manipulaciji tu se najčešće radi zapravo o sumnji u vaš zdrav razum, sumnja u sebe same. Ponašam li se zaista tako? Govorim li ja zaista to? Na taj način manipulator je uvijek u pravu i uvijek bude po njegovom i zapravo posjeduje alat koji mu služi da vas oblikuje po svojim željama. U ovoj situaciji može biti korisno preispitati sebe i svoje ponašanje jer svi se želimo razvijati, ali je jako važno da ostanete dosljedni sebi i da sačuvate kvalitete koje odlikuju vas onakvom kakvi jeste.

Najgori dio manipulacije je taj da ako se nalazite dovoljno dugo kraj tih osoba postanete baš poput njih. Kako se izboriti ili preživjeti u tom odnosu ako ne uzvratite istom mjerom? Na kraju krajeva, manipulatori i nisu poznati po poštenoj igri. Način na koji bi mogli ovo izbjeći je postavite ravnotežu, da jasno date do znanja da se vama ne može manipulirati te time partneru umanjujete želju i volju za manipulacijom i ne riskirate da zrcalite njegovo ponašanje. Ne smijete dopustiti sebi upadanje u tu zamku.

Nekoliko koraka za prepoznavanje manipulatora u vezi :

  1. Procijenite iskreno je li ta veza zdrava za vas ili vam više radi štete. Budite maksimalno objektivni pri analiziranju stvari koje su se promijenile od početka vašeg odnosa.
  2. Je li vaš odnos s obitelji odjednom pun tenzija kada se ime vašeg partnera pojavi? Izvlači li ta osoba iz vas vaše najbolje ili najgore kvalitete?
  3. Osvijestite i prepoznajte vašu sljepoću prema greškama vašeg partnera. Zapitajte se, nalazite li se često u situaciji ispričavanja ili u obrani ponašanja vašeg partnera. Osjećate li se obrambeno ako netko pita nešto vezano za vašu vezu? Znači da osjećate da postoji problem samo još niste spremni se s njim suočiti.
  4. Pokušajte zadržati svoj sistem podržavanja, tj. vaše prijatelje. Manipulator će vas pokušati odvojiti od vaše obitelji i prijatelja kako biste imali samo njega i time dobiva punu kontrolu nad vama.
  5. Ako se pojavi pretjerana ljubomora ili posesivnost shvatite to kao opasni signal.
  6. Pripazite također na učestale obrane i jako plitke isprike. Ako vam djeluje krajnje iskreno znajte da je to samo dio kontrole. To je način da iskoristi vašu suosjećajnost kako bi vas držao zainteresiranom. Istražuje do koje granice može ići. Morate jasno dati do znanja i čvrsto se držati toga do koje granice možete neke stvari tolerirati.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo