Pitaj Borisa: Kako reći NE i ostati popularan? - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Razvoj osobnosti

Pitaj Borisa: Kako reći NE i ostati popularan?

Pitanje čitatelja

Prijateljica me satima nagovara da idem van, a ja sam umorna i neraspoložena, a čini mi se i da me lovi prehlada. Tako rado bih ju odbila i rekla joj ne, ali ne želim ju povrijediti i samo kažem-da. Netko mi se upucava, trpim ga i ne znam kako ga suočiti s “ne”. Šef mi svakoga dana gomila toliko novih zadataka, tako da satima nisam u stanju razabrati misli od količine posla koju obavljam. Ali, jednostavno nisam u stanju reći ne. Mogu li to ikako promijeniti, a da nikoga ne povrijedim?

Marija H. iz Dugava, Zagreb

Odgovor prof. Borisa Blažinića

kKako reći NE i ostati popularan? Da, i to se može! Kako biste skupili hrabrost za one situacije kada je zaista teško reći ne, počnite od malih stvari. Vježbajte svoje ne u situacijama koje nisu opasne, kada ništa nije na kocki. Primjerice, kažite prijateljici da ne želite s njom ići u japanski restoran, jer ne volite sirovu ribu, pa sami predložite drugi restoran. Svrha je da čujete sami sebe kako uspješno govorite ne. Malo po malo, pomičite granice prema kompliciranijim situacijama. S vremenom ćete ih izgovarati s samopouzdanjem i lakoćom.

Biti sposoban reći “ne“ bez osjećaja krivnje znači ukratko dopustiti da razum nadvlada poniznost.

Evo nekoliko savjeta koji će vas pripremiti da kažete ne s većim pouzdanjem.

1. Promislite o situacijama u kojima ste rekli “ne” i ostali “živi”

Nema toga tko nije u životu bio razočaran. Sigurno ste doživjeli hrpu odbijanja. Kako ste se osjećali?

Koliko strašno je bilo? Jeste li na kraju zamrzili osobu koja je rekla “ne“? Ne, preživjeli ste (inače ne bi niti pitali), možda vam je i koristilo? Kao što ste i vi bili sposobni prebroditi prisutne “ne” u svom životu dokaz je da ljudi mogu podnijeti sve vrste odbijanja i ići dalje. Stoga nemojte pretpostavljati da ćete nanijeti tešku štetu nekome rekavši mu “ne”.

2. Kako biste rekli “ne” trebate naučiti prihvatiti “ne” kao odgovor

kOni koji su pomislili čitajući prethodan odlomak i rekli: “Da, i bilo je užasno! Zaista mrzim osobu koja mi je rekla ne!“ Vaša neugodna iskustva, frustracije vas navode da precjenjujete da će drugi reagirati loše kada Vi kažete “ne”. Slike iz prošlosti, neugodna iskustva kad ste bili mali koje vas progone iz vaše prošlosti, pa čak i vaši roditelji nisu Vi. Često nas sadašnja situacija nesvjesno podsjeća na istu ili sličnu situaciju iz prošlosti kada ste se osjećali loše. Nije poanta u reći “ne“, već kako ga reći. Ako ga kažete suosjećajno s jasnim razlozima nećete zbog toga postati okrutna, bešćutna osoba. Naučite prihvaćati negativne odgovore i prihvaćajte ih dostojanstveno kao normalan dio života. Tako će vas manje uznemiravati što morate reći “ne“ drugima i pomoći će vam da oblikujete onu vrstu ponašanja za koju se nadate da će svi usvojiti.

3. Ne postoji neuspjeh, samo povratna informacija!

Razmislite tko od vaših poznatih osoba bez problema kaže “ne“. Kako to čine? Učite od njih. Što kažu, kako to kažu, a da se nitko ne osjeća povrijeđeno. Ako ne znate kako nešto učiniti – nađite nekog tko zna i radite isto.

5. Vježbajte “ne” dok ne uspije

kRazmislite o situacijama kada vam je posebno teško nekog odbiti. Zamislite si tu situaciju što životnije. Gdje ste, s kim ste, u koje vrijeme, kako ste obučeni, izraz lica, osjećaje… Za naš um nema razlike između mašte i stvarnosti. Vježbajte reći “ne“ u sigurnoj situaciji. Odaberite nekoliko negativnih odgovora i vježbajte ih prvo u mislima izgovarati. Kasnije iskušajte različite formulacije, vježbajte na nekome koga poznajete, okrećite riječi dok ne počnu prirodno teći i dok ih vi ne budete mogli izgovoriti sa samopouzdanjem. Kada se jednom naviknete na to da čujete sebe ako govorite, neće biti tako teško natjerati druge da vas čuju.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo