Kolumnisti i blogeri: Razvoj osobnosti

Pitaj Borisa! Kako se nositi s pritiskom na poslu?

Pitanje čitatelja

Imam 38 godina i već 17 godina radim u velikoj korporaciji koja prolazi kroz velike strukturalne promjene. Svakodnevno se suočavam sa situacijama u kojima ljudi iz moje okoline dobivaju otkaze, a da i ne znaju prave razloge, situacijama u kojima više nije bitno koliko radiš već s kim si dobar, gdje informacije dobivate na hodniku. Uz sve to, sve je više posla, ostaje se prekovremeno…Pitam se kako ostati pozitivan u takvim okolnostima gdje menadžeri namjerno gaze ljude?

Odgovor prof. Borisa Blažinića

U toj situaciji dvije su mogućnosti: ili mijenjati posao ili mijenjati stav. Negativna organizacijska klima je najčešće posljedica loše organizacijske kulture, ali ponajprije lošeg menadžmenta. Menadžeri trebaju biti promjena koju žele vidjeti kod svojih zaposlenika. Često kažem da treba biti blag prema takvim rukovoditeljima jer se najčešće ne radi o „zločestim“ ljudima. Oni rade najbolje što znaju i zapravo nitko ih nije učio kako raditi s ljudima. No, pustimo uzroke, pitanje je kako preživjeti u takvoj okolini. Kao ostati pozitivan i ne dozvoliti da postanete „kanta za smeće“ skupljajući svoje i tuđe loše osjećaje.

Kako biste se zaštitili od negativizma potrebno je postaviti si tri pitanja, koja ne samo da određuju kako ćemo razmišljati već i kako ćemo se osjećati. To su pitanja koje naš mozak ionako nesvjesno postavlja i odgovara na njih u skladu s našim naučenim mentalnim obrascima.

1. Na što se fokusiram?

Stav mijenjate iznutra preuzimajući odgovornost za svoje misli i osjećaje. Možete svjesno izabrati na što se fokusirate. U svemu ima pozitivnog, pa čak i u najgorim stvarima. Čaša može biti polu puna ili polu prazna. Drugim riječima tražite pozitivno, rješenja, mogućnosti i potencijal u drugima, stvarima i djelima. Preuzmite kontrolu, odredite što vam je važno u životu, koja je vaša misija, prioriteti. Što sve dobivate radeći taj posao? Kako vam on omogućuje da uživate u drugim stvarima? Što bi se dogodilo da ga izgubite? Često se čini da je trava zelenija u drugoj tvrtki i često cijenimo nešto tek kada to izgubimo.

2. Što situacija za mene znači?

Možemo na sve gledati kao prijetnju, gubitak i biti nesretni živeći u stalnom strahu. Trebate se uhvatiti kada tako razmišljate i na stvari gledati kao izazov. Ne pitajte se je li vaše razmišljanje dobro ili loše, već je li to za mene i druge korisno ili ne. Osnažuje li me, omogućuje dobre osjećaje ili me tjera u frustraciju i očaj.

3. Trebam li poduzeti akciju ili ostati pasivan?

Cijela naša sloboda izbora je između nekog vanjskog poticaja i vaše reakcije. Dobro proanalizirajte je li situacija pod vašom kontrolom ili ne. Ako nije, nađite mirnoću, ostanite pasivni, u dobroj nadi, ali ne očekujte ništa. Zapitajte se, očekujete li sutra lijepo vrijeme ili se nadate? Naravno, nadate se jer nije pod vašom kontrolom. Ako je situacija pod vašom kontrolom nađite hrabrosti i poduzmite akcije kako biste ju promijenili.

Izbor je Vaš, s lošim stavom nikad ne možete imati pozitivan dan, dok s pozitivnim stavom nikada ne možete imati loš dan.

Stav je kist UMA!
Svaku situaciju može obojiti sumorno i sivo ili vedro i radosno.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo