Kolumnisti i blogeri: Razvoj osobnosti

Pitaj Borisa: Kako se riješiti straha od neuspjeha?

Pitanje

Često razmišljam o želji da napravim više od života, nešto što će me ispuniti strašću i uzbuđenjem. Dugo sam razmišljao o tome što me to zapravo koči i sprječava da se odvažim na nešto. Shvatio sam kako se zapravo bojim da ću pogriješiti, da ću biti ismijan, da neću uspjeti… Sjećam se da sam i prije bio takav, jednostavno se bojim odvažiti i učiniti neki konkretan potez. Spreman sam se s time suočiti pa molim za savjet.

Hvala,
Marko

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Prvi korak na putu do uspjeha je određivanje cilja, odnosno vizije vaše budućnosti. Ona vam služi ne samo kao motivacija da stignete tamo, već vam pomaže prepoznati prepreke koje vas sputavaju u toj namjeri.

Strah od neuspjeha ovisi od pojedinca do pojedinca i stopira čovjeka u rastu da napravi bilo kakvu promjenu ili progres. Strah od neuspjeha uključuje sumnje o tome koliko smo zaista vrijedni i sposobni ostvariti neki cilj, a također uključuje i strah od postizanja onih stvari koje zaista želimo.

kNeke strahove je lako prevladati jer se oni vjerojatno nikada neće ostvariti, kao na primjer sve ću izgubiti i završiti na ulici. Ali neki strahovi su realniji. Kada se mijenjate, odnosi oko vas će isto biti prisiljeni na promjenu. Neki prijatelji će uvijek navijati za vaše napredovanje dok postoji mogućnost da neki neće jer bi mogli osjetiti zavist i ljubomoru i pokušati vas odgovoriti od bilo kojeg napredovanja u životu. Ako netko nije doživio uspjeh može vas uvjerit da nećete ni vi. Ako pokušate nešto neobično sa svojim životom i kažete ljudima da ćete to učiniti, postoji mogućnost da ćete biti ismijani i posramljeni. Ljudi nam mogu reći da se nešto ne može, jednostavno zato što nisu sami to pokušali ili nisu vidjeli da je netko u tome uspio.

Shvatite da je strah normalan. Svatko se boji ako počinje nešto novo, strah zapravo počinje gdje znanje prestaje. Strah je naš prijatelj i govori nam da budemo oprezni, da se pripremimo za neizvjesnosti i opasnosti na putu. Strah je poput znaka na cesti “stop”, možemo ga iskoristiti sebi na korist ili na štetu. No potrebno je dobro znati iščitati što nam zapravo strah govori, koliko je realan ili iracionalan. I ključno je kako postupiti u toj situaciji. On nikada potpuno ne nestaje, ali s vremenom se smanjuje. I kao što je Edison rekao na komentare nakon bezbroj pokušaja kada nije dobio žarulju: “Pronašao sam još jedan način na koji se ne može napraviti žarulja”.

On se nije bojao neuspjeha, vidio je u svemu povratnu informaciju i mogućnost da se usavrši i bude još bolji. Često je u podlozi straha od neuspjeha perfekcionizam, stav da stvari moraju biti savršene već iz prvog pokušaja.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo