Kolumnisti i blogeri: Razvoj osobnosti

Pitaj Borisa: Kako uspostaviti kontrolu nad emocijama?

Kontrolirati svoje emocije ne znači njihovo ignoriranje. To znači da svoje emocije prepoznajete i djelujete na njih kada smatrate da je to prikladno i potrebno. Utjecanje na emocije ne smije biti nasumce ili nekontrolirano, već u trenucima kada ste procijenili da vam je korisno i učinkovito.

Kako uspostaviti kontrolu nad svojim emocijama?

1. Prepoznajte svoje emocije. Postoje različiti načini kako ih možemo prepoznati i osjetiti. Postoje različite nijanse i intenziteti naših emocija. Važno je da prepoznajete bar one osnovne za koje se stručnjaci slažu i dijele ih na nekoliko temeljnih područja: sreća, prihvaćanje, strah, iznenađenje, tuga, gađenje, ljutnja i iščekivanje.

2. Prihvatite činjenicu da emocije ne dolaze misteriozno iznenada. Mnogo puta se nađemo u milosti naših emocija na podsvjesnom nivou. Prepoznavanjem naših emocija na svjesnom nivou možemo ih bolje kontrolirati. Zbog toga je važno da emocije ne ignoriramo ili potiskujemo, jer tada njihov intenzitet uglavnom raste i može dovesti do njihove eksplozije.

3. Pokušajte zapamtiti/osvijestiti što je prolazilo kroz vašu glavu u tom trenutku. Zastanite i analizirajte o čemu ste razmišljali u tom trenutku, dok ne dođete do odgovora koja vas je misao natjerala na takvu emocionalnu reakciju.

4. Zapitajte se: “Postoji li drugi način da se gleda na situaciju u kojoj se nalazite? Možete li situaciju u kojoj se nalazite gledati racionalno, više uravnoteženo od načina na koji ste gledali prije?“

5. Razmislite o mogućim opcijama. Jednom kada prepoznate emociju, razmislite najmanje o dva različita načina na koji možete odgovoriti. Vaše emocije vas kontroliraju kada pretpostavljate da postoji samo jedan način reakcije. Uvijek imate izbor. Npr. ako vas netko izvrijeđa i vi dozvolite da vas obuzme bijes i ljutnja vaš trenutni odgovor bi mogao biti da mu uzvratite vrijeđanjem. Ali bez obzira na emocije, uvijek postoji najmanje dvije alternative.
Npr:

 • nemojte uopće reagirati. Nemojte jednostavno ništa učiniti. Ako se odlučite za ovaj izbor važno je da nastavite priznavati emociju. Samo zato što ne reagirate ne znači da ljutnja ne postoji.
 • možete napraviti upravo suprotno od onoga što bi inače napravili. “Okrenite drugi obraz“ bi bila jedna od opcija.

6. Izaberite. Sada kada imate nekoliko opcija, na vama je da odlučite kako ćete postupiti:

 • princip je da znate odgovore na sljedeća pitanja. Što želite biti? Koji su vaši moralni principi? Što želite kao ishod za situaciju u kojoj se nalazite? Na koji izbor biste bili najponosniji?
 • logika je da znate koji koraci djelovanja su potrebni da postignete željeni ishod. Npr. ako se nađete u situaciji da vas netko verbalno napadne i vi želite jednostavno otići, ali postoji šansa da protivnik krene za vama. Možda je najbolja opcija da ga pustite da se verbalno ispuše i pričekate da se smiri.

7. Promijenite svoju perspektivu. Gore navedeni koraci vam objašnjavaju kako da spriječite da vaše emocije kontroliraju vaše ponašanje ali ne i kako da promijenite same emocije. Ako želite “dotaknuti svoje emocije“ promijenite pogled na svijet. Ako naučite kako biti optimistični i opušteni, saznat ćete da nam negativne emocije često izazivaju niz nepotrebnih problema. Također, možete eliminirati mnoga neutemeljena vjerovanja koja daju poticaj vašim uznemirujućim mislima i negativnim emocijama. Albert Ellis je sastavio listu iracionalnih ideja koja nas uznemiruju. Te iracionalne ideje su pogrešne, ali mnogi od nas su se njih držali bar jednom u životu. Te ideje možete izbaciti razgovarajući sami sa sobom. Evo nekoliko primjera koje je poželjno eliminirati:

 • moram biti savršen/a u svim područjima kako bi me smatrali osobom vrijednom poštovanja
 • moram biti voljen/a i imati odobravanje od svih koji su meni važni
 • kada me ljudi nepošteno tretiraju, to je zato što su to loši ljudi
 • užasno je kada sam ozbiljno frustriran/a, ne poštivan/a ili odbijen/a
 • jad i bijeda su posljedica vanjskih utjecaja na koje ne mogu utjecati
 • ako je nešto opasno ili strašno, moram se brinuti oko toga
 • užasno je kada se stvari ne dogode onako kako sam to htio/htjela

Savjet

Naučite izbjegavati kognitivne poremećaje koje prikazuju stvari gorima nego što jesu.

Nemojte pretjerano generalizirati, izbacivati pozitivno, brzati sa zaključcima, pretpostavljati, vjerovati horoskopu, uvećavati ili umanjivati značaj situacije, zaključivati na temelju svojih emocija, etiketirati pojedince, personalizirati.

Važno je kontrolirati svoje emocije, ali potiskivati ih ili ih zanijekati to je posve nešto drugo. Potiskivanje svojih emocija može nanijeti fizičke poremećaje i veće emocionalne stresove.

Mnogi emocionalni problemi su tako složeni da zahtijevaju profesionalnu pomoć.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo