Pitaj Borisa: Kako zavoljeti sebe? - Ordinacija.hr

Pitanje čitatelja

Imam problem koji mi je sve teže i teže nositi. Iako svi oko mene govore da sam dobra osoba i da imam puno vrlina, nikako to ne mogu prihvatiti. Stalno vidim hrpu toga što ne valja kod mene, mana i slabosti. Prijatelji kažu da sam pregruba prema sebi i da se ne volim dovoljno. Kako da to promijenim?

Marija (28), iz Zagreba

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Često ne doživljavamo sebe onakvima kakvi zaista jesmo. Naš um često poput iskrivljenog ogledala izobličuje sliku koju imamo o sebi

Očistite unutarnje “ogledalo”

kNe kaže se na istoku uzalud – budite čisti i jasni jer vi ste prozor kroz koji gledate na svijet. Što je prava slika o sebi? To znači da doživljavate sebe kao što vas i većina drugih doživljava. Nažalost ukoliko smo tijekom odrastanja bili bombardirani kritikom i negativnostima o sebi, slika koju imamo o sebi će se najčešće iskriviti u skladu s nametnutim vrijednostima i limitirajućim uvjerenjima. Nastojte se što češće uhvatiti kada govorite negativno o sebi, kad vam se jave negativne automatske misli ili kada netko drugi o vama govori negativno. Nemojte pokušavati odmah to promijeniti, u početku samo zabilježite, kao i situaciju koja je to potaknula. Također zabilježite kako ste se u tom trenutku osjećali.

Razgovarajte s ogledalom

Prvo napišite svoje osobne snage, kvalitete, osobna postignuća, ali i slabosti. Stanite se ispred ogledala i promatrajte svoj odraz. Cilj vam je da razgovorom sa svojim odrazom odstranite iskrivljeno mišljenje i kreirate pozitivnu sliku o sebi. Nemojte zaboraviti da se najveći dio ljudi podcjenjuje. Bitno je prihvatiti se takvim kakvi ste, sa svim snagama i slabostima. Recite svom odrazu u ogledalu svoje osobne snage i kvalitete koje posjedujete. Podsjetite se na što ste sve ponosni, na vaša postignuća bez obzira kako mala bila. Priznajte i prihvatite slabosti i razmislite o načinima na koje ih popraviti. Razmislite tko ste i kakvi biste htjeli biti. Kako biste se htjeli ponašati prema sebi i dugima.

Osnažujte pozitivne strane

kKada se prihvatite i vidite kakvi zaista jeste, razvijajte se, povećajte svjesnost i učite o sebi. Što više razmišljate o svojim snagama i onom što je dobro, imati ćete manje vremena za razmišljanje o negativnom i slabom. Čineći dobro sebi i drugima skupljate dobre osjećaje i izgrađujete pozitivnu sliku o sebi. Budite gladni dobrih osjećaja. Hvatajte se u dobrim stvarima, zapišite ih, nagradite se i na kraju dana ih prije spavanja pročitajte. Divno je zaspati s osmjehom na licu i sa sviješću da se svakim danom izgrađujete kao osoba.

Umanjite negativne strane

Onaj tko je zaista jak, može si dozvoliti biti slab, kaže se. Samo osoba koja se prihvatila može si priznati da svi imamo slabe strane i da nitko nije savršen. No umjesto da se usmjeravate na slabosti i negativnosti, usmjerite se na načine kako ih prevladati. Umjesto da se usmjerite i mislite na ono što vam je problem, usmjerite se na načine kako ih prevladati ili umanjiti. Dakle, usmjerite se na rješenje. Ukoliko prepoznajete neku svoju slabost npr. svadljivost, stanite, napravite nešto drugačije, recite nešto što će vas nasmijati. Na taj ćete način promijeniti obrazac ponašanja i bolje ćete se osjećati.

Zapamtite samoostvarivo proročanstvo

Što više vježbate, što više činite dobre stvari sebi i drugima, skupljat ćete sve više dobrih osjećaja i sve više ćete se podsjećati da ste dobra osoba. Počnite dan s osmjehom, krenite u lov i hvatajte se u dobrim stvarima i prirodno ćete formirati realnu i pozitivnu sliku o sebi. Zapamtite: ako ne poštujete samog sebe zašto bi vas drugi poštivali.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo