Pitanje čitatelja

U vezi sam godinu dana. Volim svog dečka no imamo problema u komunikaciji. Stalno se natežemo u razgovoru i svatko vuče na svoju stranu. Tvrdoglavi smo i nitko od nas ne želi popustiti, a najčešće se zakačimo oko neke gluposti. Volimo se no nikako na “zelenu granu“. Već smo razgovarali o tome i oboje želimo to riješiti, no ne znamo kako. Možete li nam dati savjet od kuda početi ili možda neke smjernice.

Hvala,
L i M

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Gotovo svima je jasno kako je za stabilnu i zdravu vezu potrebna pažnja, međusobna komunikacija, biti fleksibilan, pa i pregovarati kada je to potrebno. Opravdanja i objašnjenja tipa “nemam vremena“ su čiste izlike. Vrijeme nema nikakve veze s vašom odlukom biti ili ne biti pažljiv. Svaki dan perete zube kako bi ih održali čistim i zdravima, zar ne? Pa zašto bi onda na vašu vezu s voljenom osobom potratili išta manje vremena?

kPreko 80 posto problema u vezi može se pripisati propustima u komunikaciji. Slušate li partnera ili ustvari mislite o tome što vaš partner želi reći? Tražite li da vas partner razumije prije no što želite vi njega razumjeti?

Ukoliko postoji snaga moći ili kontrole od strane jednog partnera, ravnoteža u vezi je na klimavim nogama i pregovori su otežani, ali svejedno važni. Ako partner kaže: “Ako ne učiniš ono što ja želim, prekinut ću s tobom“ – veza može biti osuđena na propast. Ako osoba prijeti ultimatumom, učini što želim ili prekidam, očito ta osoba ne poštuje svog partnera. Pregovarati treba s ljubavlju, ne nasiljem. To je način koji u sebi sadrži element fleksibilnosti. Većina ljudi nije bila učena obratiti pozornost, komunicirati i pregovarati u vezi. Veza podrazumijeva dvoje ljudi, dvije različite individue. Dakle, odstupite od svoje pozicije, povežite se s partnerom tako da budete fleksibilni, skloni toleranciji, opraštanju i pomaganju. Povezati se s partnerom rezultira potrebom za stvaranje pregovora koji grade povjerenje i poštovanjem, što dovodi do kvalitetnijih zaključaka od čuvanja vlastite pozicije. Pozicija ubija povjerenje, povezanost ga gradi. Shvatite da je važnije postići cilj, a ne biti u pravu.

Ponekad je teško pregovarati, no evo nekoliko pravila koji su važni za dobru komunikaciju i razumijevanje u vezi:

1. Dogovaranje temeljnih pravila – ukoliko su prethodne diskusije neslavno završile, možda bi bilo korisno predložiti neka jednostavna pravila:

  • bez vikanja
  • bez prekidanja
  • bez okrivljavanja
  • bez sarkazma i slično

2. Nastojte prvo razumjeti, a onda tražiti da razumiju vas – prvo točno utvrdite sami sa sobom što želite i zašto to želite, a u komunikaciji s partnerom pitajte i pokušajte saznati njegove želje i očekivanja. Iskažite uvažavanje i zapamtite da često ulazimo u sukobe jer želimo dokazati da smo mi upravu, zadobiti dominaciju i uvući u igru “tko je jači“. U toj situaciji sukob često završava tako da obje strane gube i osjećaju se loše, ili jedna strana isključivo nameće svoje želje i ciljeve umanjujući važnost ili negirajući želje partnera.

k3. Ne bavite se emocionalnom arheologijom – u nastojanju da dođete do dogovora nemojte “emotivno reketariti“ izvlačeći “smeće“ iz prošlosti i gurajući partnera u ulogu žrtve nabijajući mu krivnju. Divno je rečeno “oplakivanje prošlosti i strah od budućnosti su dva združena oblaka koja zamračuju sunčevu svjetlost sadašnje sreće“.

4. Smirite strasti – u komunikaciji s partnerom fokusirajte se na traženje zajedničkog rješenja aktualnog problema. Sukob može biti praćen jakim emocijama, a dokle god smo u njima nismo racionalni, gledamo samo na svoje interese, sebično tražimo zadovoljenje samo naših potreba i želja… Kupite vrijeme ukoliko je moguće, duboko udahnite i dva puta razmislite prije nego nešto kažete kako kasnije ne bi zažalili.

5. Promatrajte govor tijela – ukoliko živite s partnerom, trebali bi prepoznati njegov govor tijela. Iskoristite to poznavanje neverbalne komunikacije. Možda nije najbolje vrijeme za pregovore ako vidite da partneru iskače vena na čelu.

6. Prioriteti – što vam je važnije: veza i partner ili biti u pravu. Procijenite koliko vam je važna stvar oko koje se svađate i koju cijenu trebate platiti eventualnom pobjedom. Nije svaka stvar vrijedna borbe, dajte na znanje partneru što vam je zaista važno i saslušajte njega.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo