Pitaj Borisa: Strah od bliskosti - može li se prebroditi? - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Razvoj osobnosti

Pitaj Borisa: Strah od bliskosti – može li se prebroditi?

Pitanje

S dečkom sam u vezi oko 15 mjeseci. Imali smo prilično turbulentnu vezu na početku jer njegova majka nije odobravala što smo skupa, ali nakon što smo to uspješno prebrodili počeli smo živjeti zajedno. Sa zajedničkim životom osim lijepih stvari, produbili su se moji osjećaji o nekim stvarima koje sam osjećala još od početka i pribojavala ih se. Naime, ja jako volim njega i on mene, no kao da se uvijek držim na nekoj distanci. Nekako se ne mogu prepustiti toj vezi. On me često pita zašto sam tako distancirana, zašto ne razgovaram s njim o osjećajima, o nekim stvarima iz prošlosti i slično. Ne želim da nas to muči, no ne mogu si pomoći, jednostavno se bojim prepustiti.

Sandra

Odgovor prof. Borisa Blažinića

lStrah od bliskosti jedna je od najvećih prepreka s kojom se parovi suočavaju neovisno o kontekstu. Osjećaj usamljenosti i izolacije razara svaki odnos. U ekstremnim slučajevima gdje postoji strah od bliskosti, može se pojaviti odmak za smisleni odnos, a to može uzrokovati emocionalne i zdravstvene probleme kao što su anksioznost i depresija. U vezi, strah od bliskosti uključuje nevoljkost za otvaranjem i otkrivanjem pravog sebe. Svi smo mi bili izdani i povrijeđeni na neke načine, a bez obzira na bol koja je uzrokovana namjerno ili slučajno, naša psiha se protivi ponovnom otvaranju.

U ljubavi, strah od bliskosti je drugačiji od straha obvezivanja. Možete biti vjenčani i zapravo ne poznavati svog partnera emocionalno, intelektualno ili duhovno. Zapravo, usamljenost u braku je mnogo teža nego usamljenost ako ste samac ili udovac.

Neki od znakova i simptoma straha od bliskosti:

  • Osjećaj negativnosti, ljutnje i nelagode kada vidite druge osobe koje izražavaju svoje misli i osjećaje
  • Ne želite se otvoriti onima koje najviše volite
  • Izbjegavanje dijeljenja dubokih emocija i osjećaja
  • Zadržavanje svog privatnog života samo za sebe
  • Prisutnost straha jer drugi možda znaju previše o vama

Kako bi smanjili strah od bliskosti potrebno je da budete iskreni, autentični i da naučite komunicirati, da znate jasno izraziti svoje želje i potrebe bez da povrijedite drugoga i dozvolite da drugi povrijede vas.

kBliskost podrazumijeva dijeljenje sebe drugoj osobi. Bliskosti nam dopušta da se povežemo s drugima, a odnosi se na otvaranje i kao takvo naše srce je uključeno. Strah proizlazi iz izbjegavanja boli i povrede, često puta zbog prethodnog iskustva, a što dulje traje, postaje sve veći i teži za prebroditi.

Budite autentični i neka se vaše riječi slažu s vašim akcijama. Najveći dio komunikacije se odnosi na neverbalnu komunikaciju što znači da i kad ne pričate riječima o svojim osjećajima, vaše ponašanje će pričati, odnosno ako se primjerice osjećate ljutito ili izdano, izražavajte se i riječima i ponašanjem. Nemojte igrati igrice, kao što je očekivanje od partnera da vam pročita misli umjesto da kažete što stvarno mislite i osjećate.

Naučite komunicirati o velikim i malim stvarima. Prirodno otkrivanje događaja se javlja kada jedan partner dijeli osobno i svakodnevno iskustvo. Razgovarajte o tome što vam se događa u životu, kako se zapravo osjećate i što zapravo mislite. Otkrit ćete što vam je važno i na taj način graditi povjerenje. Ako se prirodno otkrivanje iskustava ne dogodi, tada ste u neizbalansiranoj vezi. Ponekad strah od bliskosti može biti smanjen jednostavnim razgovorom o njemu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo