Kolumnisti i blogeri: Razvoj osobnosti

Pitaj Borisa: Tri “demona” naučene bespomoćnosti

Pitanje čitatelja

Imam 35 godina, dobro izgledam, uspješna sam u svom poslu, ali nikako ne mogu pronaći partnera. Od kada sam izašla iz duge veze (prije tri godine) nikako ne mogu zadržati muškarca pored sebe. Već nakon nekoliko izlazaka gube interes. To me čini depresivnom i bezvrijednom. Čini mi se da stalno vrtim u začaranom krugu odbijanja koje mi se čini ponižavajuće. Osjećam se ponekad stvarno jadno. Osjećam se nevidljivo.

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Vaš način razmišljanja povećava rizik da se osjećate loše. Vjerujete da bez obzira što radite, to vas neće dovesti do rezultata i tada odustajete i padate u depresiju. Na osnovu ovog što mi pišete, čini mi se da su vas zaskočila tri “demona” depresije – bespomoćnost, bezvrijednost i beznadnost. Radi se o tri načina pesimističnog razmišljanja koje vode do “naučene bespomoćnosti”.

  • kOkrivljavate sebe, preuzimate svu odgovornost za sve što vam se događa i zbog toga se osjećate bespomoćni. U realnosti postoji mnogo vanjskih faktora koji utječu za vašu situaciju.
  • Smatrate kako je vaše stanje nepromjenjivo i da se ništa neće promijeniti. Zapravo takvim generaliziranjem vaše situacije kreirate osjećaj beznadnosti.
  • Ponovo generalizirate i mislite da će to zahvatiti sve aspekte vašeg života i tako kreirate osjećaj bezvrijednosti.

Rađen je niz istraživanja kako psiha utječe na tijelo. Dr. Martin Saligman je istraživao kako atribucijski stil (kako objašnjavamo ono što nam se događa) povećava rizik od depresije i bolesti.

Rješenje:

  1. Recite sebi da je to samo slučajnost i da nema veze s vama i prebacite odgovornost na druge
  2. Recite sebi da to neće potrajati
  3. Očekujte nikakav ili mali utjecaj na druga područja života

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo