Pitaj Borisa: Zavodite li iskreno? - Ordinacija.hr

Pitanje čitatelja

Dragi Borise,
muči me krivnja, htjela ju ili ne priznati, sve me više izjeda iznutra. Bivši frajeri mi govore da ih iskorištavam. Ne samo seksualno, što jednostavno obožavam, već da ih psihički iscijedim. Obožavam zavoditi i biti zavođena. Mislim da nisam ja kriva što se brzo ohladim. Je li problem u meni?

Odgovor prof. Borisa Blažinića

Razlika između manipulativno iskorištavačkog zavođenja i dobronamjernog iskrenog zavođenja je u namjeri, svrsi i rezultatu zavođenja.

Možete suditi je li vaše zavođenje bilo iskorištavačko ili dobronamjerno na temelju vaših motiva, namjere i svrhe. Jeste li bili iskreni prema sebi i drugoj osobi? Jeste li bili zainteresirani samo za trenutni užitak, bez obzira na dobrobit i očekivanja osobe koju zavodite. Jeste li se pitali kako ćete se osjećati ili misliti o sebi kada je sve gotovo i trebate ju pogledati u oči? Jeste li zaista željeli uskladiti očekivanja i stvoriti ugodno iskustvo za vas oboje?

kDrugi indikator je rezultat zavođenja. U dobru ili zlu učinci zavođenja skoro uvijek traju duže od samog čina. Krajnji ishod je isto tako značajan kao i namjera (svi znamo što kažu o putu prema paklu). Uzmite u obzir posljedice svog djelovanja: hoće li ostaviti jednog od vas ili oboje s osjećajem krivnje ili žaljenja ili s osmjehom na vašim licima?

Ako je vaša namjera dobronamjerna i vaše djelovanje ne čini loše toj osobi – ili vama samima – tada je sigurno reći da prakticirate dobronamjerno zavođenje.

Evo jednog primjera raznih tipova zavođenja.

Recimo da držite veliku crvenu jabuku, i izgleda tako svježe da jednostavno znate da će biti hrskava i sočna i slatka. U vašim ustima nakuplja se slina samo na prvu pomisao o prvom grizu. Ta jabuka vas zove – da, zavodi vas – dok joj jednostavno ne možete više odoljeti. Zatvorite svoje oči, skoro kao u molitvi, širom otvorite usta i zagrizite taj prvi griz! Baš kao što ste zamislili, ima baš pravu hrskavost i pršti od slatkoće soka. Kada odvojite sebe od ushićenja tog prvog okusa, vaša intelektualna strana kaže vam da su to nutritivni sastojci – sigurno ne simbol grijeha, nego jednostavno komadić izvrsnog voća. Dok ju jedete vaše tijelo osjeća se bolje, i čini se da imate više energije. Nakon toga, ispunjeni ste osjećajem hranjivosti i oduševljenja, ne postoji žaljenje, vaše tijelo i vaš um čini se da se smiješe u skladu.

U drugu ruku, zamislite si da ste na dijeti, i privlači vas komad pite od jabuka. Ta pita vas zove, pjeva vam. Iako znate da je pita puna masnoća, kalorija i kolesterola, njena slatkoća ima skoro hipnotički priziv. Bacajući oprez i suzdržljivost u vjetar, jedete tu pitu. Ipak, odricali ste se već tjednima. Ali ipak, nekako kada ste završili ne osjećate se nagrađeno, osjećate se teško i vođeni krivnjom. Osjećate se loše i slika o samima sebi izgleda pomalo otužno.

Odgovorite sami koje je, od ova dva primjera, dobro a koje loše zavođenje…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo