Shutterstock

U današnje vrijeme nutricionisti imaju zahtjevan zadatak – djelovati preventivno i buditi svijest o promjeni životnih navika koje treba promijeniti.

Klijenti nutricionistima, prije svega, dolaze jer žele preventivno djelovati na svoje zdravlje, jer ozbiljno shvaćaju da je preventiva pola zdravlja i da je upravo hrana njihov lijek. Najčešće imaju različite gastrointestinalne, dermatološke, neurološke, psihološke probleme, česte rinitise, probleme s kostima i zglobovima i različitim autoimunim bolestima, kao i konstantan problem s debljinom ili mršavošću. U svim tim slučajevima, najčešće je riječ o intoleranciji na hranu.

Probavne smetnje, noćna žudnja za hranom, tamna mokraća… Sve su to simptomi dehidracije

Intolerancija i alergije

Testovi intolerancije na hranu namijenjeni su svim osobama koji žele preventivno djelovati na svoje zdravlje ili već imaju neku tegobu čiji simptomi nisu prepoznati uobičajenom dijagnostikom.

Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijela (intolerancija na hranu) je kronične naravi sa skrivenim simptomima i znatno ju je teže dijagnosticirati od alergije. „Klasična“ alergijska reakcija posredovana je IgE antitijelima, a reakcije koje nastaju odmah nakon konzumacije štetne namirnice često su dramatične, a katkad i opasne za život. Najčešće su kožne reakcije i oralni alergijski sindrom (žarenje u ustima, natečen jezik, gušenje…).

Simptomi alergije na hranu u probavnom sustavu su grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici kod alergije stvaraju IgE antitijela, dok se kod intolerancije simptomi pojavljuju nakon dugotrajnijeg konzumiranja određene hrane ili pića.

Intolerancija se mijenja tijekom života, tako da nakon dobivanja nalaza i konzultacija sa svakim pacijentom, nutricionist izrađuje individualni jelovnik, prilagođen anamnezi, dijetoterapiji i rezultatima testa intolerancije na hranu.

U kakvoj su vezi personalizirana prehrana i mladolikost kože?

Poboljšanje nakon eliminacije spornih namirnica

Kada jednom napravite test intolerancije na hranu, mi nutricionisti primjenjujemo jednostavan eliminacijski program prehrane. To u stvari znači da iz prehrane izbacujemo hranu i sastojke koji pokazuju visok stupanj intolerancije. Nakon testa intolerancije na hranu te eliminacije hrane visokog stupnja intolerancije, preko 80% pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema.

Za razliku od raznih redukcijskih dijeta i programa prehrane u kojima namirnice uklanjamo prema općenito definiranim preporukama, na temelju testa intolerancije na hranu otkrivamo upravo individualni jelovnik koji nam omogućuje izbjegavanje one vrste hrane koja šteti baš nama. Tek tada, pridržava li se pacijent definiranog programa prehrane, zdravstveno stanje se popravlja i, ako se radi o mršavljenju, izgubljeni se kilogrami ne vraćaju.

Dakle, ne postoji univerzalna zdrava dijeta ili program prehrane jer smo svi individualni i vrlo specifični. Svakome od nas se zbog toga mora izraditi individualni jelovnik prilagođen testiranju (testu intolerancije na hranu), testiranju na alergije, nutrigenetici, dobi, spolu, bolestima ili dijagnozama, sportskim aktivnostima i dr.

Svi se u vlastitom tijelu žele osjećati bolje, izgledati ljepše i biti zdraviji.

Imate artritis? Nutricionist izdvaja namirnice koje trebate izbjegavati, ali i one koje trebate jesti

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo