Pisao sam u prošlim tekstovima ove kolumne o rastućoj, vrlo opasnoj epidemiji debljine u Hrvatskoj i svijetu. Isto tako, posvetio sam dva teksta iznimno popularnoj temi tj. dodacima prehrani koju danas koriste mnogi.

Upravo su dodaci prehrani za mršavljenje jedna od najpopularnijih podkategorija ovih proizvoda, koji su u posljednjih petnaestak godina uz vitaminsko-mineralne dodatke prehrani možda i ponajviše učinili popularnima ove proizvode. Upozoravao sam i da cjelokupnu kategoriju dodataka prehrani pojedini stručnjaci neopravdano gledaju poprijeko, ali isto tako, istaknuo sam, a činim to i ovom prilikom, da mnogi ljudi uzimaju dodatke prehrani nasumce, bez prethodnog savjetovanja sa stručnjakom, ali i da mnogi proizvodi nemaju nikakav učinak. U najboljem slučaju, djeluju samo na “papiru” ili djeluju posve suprotno od potrebnog mehanizma djelovanja.

Nerijetko, kod želje da se smršavi, osobe koje se odluče za nekakvu vrstu pomoći pri mršavljenju, krenut će od postavke da svakako mora postojati čarobna tableta, napitak ili čaj, koja jednostavno topi salo i to baš za nju/njega. Sve ostalo, odnosno prava informacija, većinu nažalost ne zanima. S druge strane, placebo-učinak, izgled ambalaže proizvoda, osoba koja reklamira proizvod, ili čak naziv proizvoda ili proizvođač samo su jedni od bitnih faktora koji presudno utječu na odabir proizvoda s kojima se kreće u “obračun” s debljinom.

Susretao sam se u proteklim godinama svojeg stručnog djelovanja i individualnih savjetovanja s mnogim osobama koje su nastojale smršaviti i većini je nažalost zajedničko jedno – vrlo niska doza samokritičnosti prema onome što piju u obliku tableta, čajeva, napitaka. Drugim riječima, posve su nezainteresirani za pravu informaciju o dodacima prehrani koju bi im mogli dati stručnjaci, a nažalost, mnogi se također ponašaju kao “guske u magli” kupujući upravo onaj proizvod koji su vidjeli jučer navečer na reklami na televiziji ili u (ženskom) časopisu.

Pa tako, primjerice, osobe koje se naprosto “dave” ugljikohidratima, kupuju reklamirani, tek izašli proizvod koji sprečava probavu masti. S time čine medvjeđu uslugu i svojem zdravlju, i svojem kućnom budžetu, jer će takav proizvod uzrokovati učinak “pa još sam dobila 3 kilograma nakon tjedan-dva “dijete””. O neželjenim učincima proizvoda (steatoreja – masna stolica) ili pak utjecaju na slabiju resorpciju nekih važnih vitamina u prehrani nitko ionako ne pita kad se odlučuje za ovakav pristup. Ili češće – rijetko tko mari. Bitno je samo – da djeluje i da vaga pokazuje manje.

Osobe koje vole ili jednostavno imaju sklonost i naviku jedenja masne hrane, naročito zasićene masti često kupuju proizvode koji inhibiraju (“blokiraju”) metabolizam i probavu ugljikohidrata, što je kao i prethodnom slučaju – posve krivi pristup i bačen novac.

U nedostatku da se zainteresira za stručnu i konkretnu informaciju o načinu djelovanja i indikacijama dodatka prehrani, laik potrošač dovodi sam sebe u zabludu, i pretvara sam sebe u žrtvu marketinga i frustracija.

Uz sve to, upozoravam da se s vremena na vrijeme na tržištu dodataka prehrani pokušavaju ilegalno prodavati određeni biljni dodaci prehrani koji su zabranjeni u Evropi, Hrvatskoj ili SAD-u. Najpoznatiji primjer je dodatak prehrani na bazi južnoafričke biljke Hoodia gordonii, koja bi trebala smanjivati glad ali djeluje na centralni živčani sustav moguće uzrokujući toksične učinke. Svaki dodatak prehrani koji je siguran, i dozvoljen u RH mora imati notifikacijski broj Ministarstva zdravstva RH.

Dodaci prehrani koje koristite, mogu biti, uz redukcijsku dijetu, stručno sastavljen program prehrane i redovitu tjelesnu aktivnost dobra pomoć pri mršavljenju. No, uvijek nastojite biti kritični prema onome što unosite u svoj organizam, kupujte dodatke prehrani provjerenih proizvođača, i svakako se prethodno posavjetujte sa stručnjakom diplomiranim nutricionistom s adekvatnim predznanjem o dodacima prehrani ili pak s farmaceutom.

 

Nenad Bratković
magistar nutricionizma

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo