Kolumnisti i blogeri: Na terapiji kod Maje Vučić

Samopouzdanje – temelj za ostvarivanje mnogih ciljeva u životu

Foto: Shutterstock

Ako vjerujemo u sebe i ako vjerujemo da smo sposobni, pametni, marljivi, vrijedni, onda nam niti jedan cilj u poslovnom smislu neće biti neostvariv.

Ako smo svjesni sebe i volimo se sa svim vrlinama i manama, onda nam u ljubavi neće biti problem davati se partneru ili partnerici, znati postaviti standarde i pronaći partnera kakvog zaslužujemo.

Ako smo sigurni u sebe onda nam neće biti problem izreći kad u nešto nismo sigurni ili kad nešto ne znamo, jer što više znamo svjesniji smo veličine znanja oko nas koje nikada nećemo spoznati, jer je život prekratak da bismo se stigli baš svime baviti, unatoč interesima. A opet, ako smo nesigurni bojat ćemo se pitati i ono što ne znamo u strahu da će nas netko negativno procijeniti i otkriti da smo neznalice, nesigurni i bezvrijedni.

Postoje ljudi koji su odrastali s osobama od kojih gotovo nikada nisu dobili pohvalu ili priznanje za one male korake na početku života, ali i za nešto veće kao stariji. Oni koji su od rođenja slušali uvijek kako nešto ne valja i nisu nešto dovoljno dobro napravili, oni koji su bivali često kažnjavani, takvi često u odrasloj dobi, unatoč objektivnim pokazateljima da su uspješni i vrijedni, imaju snažan osjećaj kako ništa ne vrijede i kako ne zaslužuju biti voljeni.

Samopouzdanje mogu izgubiti i oni koji su prije imali visoko samopouzdanje

Ponekad se ljudima dogodi niz nesretnih događaja kao što su otkaz na poslu, loš poslodavac na sljedećem poslu, rastava braka, niz životnih poteškoća, koji kad se zaredaju osoba počne vjerovati kako je ona sama izazvala sve te negativnosti i svaki negativni događaj počne pripisivati sebi.

Osobe s vrlo visokim samopouzdanjem mogu postati bezvrijedne u svojim očima ako godinama žive uz partnera koji im stalno predbacuje, ponižava ih, manipulira s njima, psihički i/ili fizički ih zlostavlja, okrivljuje ih za sve loše i stalno im ističe negativnosti.

Ovo su prave formule za izgubiti samopouzdanje i misliti o sebi da smo bezveze.

Naučite kako prestati brinuti stalno i o svemu!

Kako izgraditi samopouzdanje?

Već kad znamo “formulu” za izgubiti samopouzdanje, usudila bih se reći da u tom slučaju postoji i formula i za izgraditi samopouzdanje.

Samopouzdana osoba je svjesna svojih vrijednosti i nedostataka. Na svojim vrijednostima će graditi život u svakom smislu, a iz nedostataka učiti i pokušati biti sve bolja.

Samopouzdanje se gradi dovoljnim brojem pozitivnih potkrepljenja.Treba naučiti primjećivati svaki dan ono pozitivno što smo učinili i za to se pohvaliti i nagraditi. Potkrepljujuće je samom sebi reći “bravo”, jer sam danas skuhala odličan ručak, nagraditi se, jer sam na poslu odvalila veliki dio posla koji sam vukla tjednima, jer sam svoje dijete razveselila, a partnera iznenadila.

Napad panike – izlaganje strahu u svrhu terapije

Samonagrađivanje i samohvaljenje je u našoj kulturi dosta neuobičajeno. Učili su nas da se ne hvalimo i da se ne pravimo važni. Nadam se da se barem možemo pohvaliti našim najbližim ljudima. Nekome je to obitelj, a nekome prijatelji. Izreći na glas pred samim sobom pohvalu za učinjeno znači da ćemo pohvalu čuti, a što više puta tu pohvalu čujemo prije ćemo povjerovati u nju.

Obično osobe s niskim samopouzdanjem teško pronalaze svoje pozitivne strane, što ne znači da ih nemaju, već ih ne vide. Napišite na papir što vam se sviđa kod sebe i što se drugima sviđa kod vas. Ono što vam drugi govore o vama je najčešće istina i vjerujte svojim kolegama i prijateljima kad vas hvale i ističu vaše dobre strane.

Ako pak mislite da ste u nečemu što vam je važno loši, usporedite se s drugima koji su u sličnoj poziciji kao i vi.

Na primjer, moja klijentica je tvrdila da se osjeća nekompetentnom na poslu i da sigurno njezina šefica misli da ne radi dobro svoj posao. Naravno, nitko joj to nikada nije rekao, ali ona to osjeća. Zamolila sam je da mi opiše svoje kolege s posla koji rade sličan ili isti posao i da ih rangira po vrijednosti. Neke je prilično argumentirano negativno ocijenila i stavila ih na dno liste, neke prosječno, a neke je stavila na sam vrh. Onda je trebala sebe ukrcati na tu listu. Usporedivši se s onima koje je negativno ocijenila sebe je stavila iznad njih, ali i iznad onih koji su bili prosječni. Ispalo je da je na gornjoj četvrtini. Jako dobar rezultat za nekoga tko je tvrdio da nije dobar, a onda je i sama uvidjela koliko je stroga prema sebi i da njezin osjećaj nije realan.

Život ima uspone i padove, ali važno je moći ustati i s vjerom nastaviti dalje

Ako ste odrastali ili živite u okolini koja vas ne podržava, ne hvali i ne daje vam pozitivne komentare, nemojte od njih to ni očekivati, jer da su znali, već bi vam to rekli. Svaki dan se upitajte što se danas dobro dogodilo i što sam korisno ili dobro učinila.

Pas kao prijatelj i terapeut – evo kako vam može promijeniti život

Čak i kad se ne osjećate samopouzdano odglumite da ste puni samopouzdanja. Fake it till you make it! Na kraju će poza postati istina. Krenite! Svakodnevno!Na taj način ćete utrenirati sebe da uviđate dobre stvari i izgraditi samopouzdanje, a onda ćete imati snage i unutarnjih resursa za mijenjati ono što vam se ne sviđa.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo