Kao što sam već pisao hrana je tu veoma bitna i bez nje restoran ne bi bio restoran. Atmosfera i ono nešto što nas čini sretnima također je vrlo bitno.

kMeđutim, prošla su vremena kada je restoran samo čekao goste da stignu. Posebno u ovo doba krize kada je sve manje onih koji si mogu priuštiti izlazak u restoran, oko njih se treba posebno potruditi. Tu je isto tako i činjenica da su oni ljudi koji su često u restoranima, naravno, i znatno zahtjevniji.

Tu dolazimo i do vina. Kao zemlja s tolikim potencijalom u proizvodnji vina, očekivalo bi se i da je kultura ispijanja vina razvijena. Međutim tome je samo djelomično tako. Prvi problem je cijena vina. Po mom mišljenju kod nas je cijena vina previsoka. To nije samo slučaj s hrvatskim vinima, nego i s uvoznim. Dovoljno je otići do Italije i već na Autogrillu uz autocestu pogledati cijena vina. Tamo se naravno vrlo rijetko prodaju značajnija vina, ali baš kod onih jeftinijih razlika u cijeni je ogromna. Vino koje tamo možemo kupiti za 4 do 5 eura, u našim trgovinama košta bar duplo skuplje. Kada to vino dođe do restorana, cijena je već vrtoglavo visoka.

S druge pak strane cijene vina naših proizvođača su isto tako previsoke. Problem je tu malo kompleksniji jer treba uzeti u obzir i veletrgovce vinima koji ponekad zarađuju više od samih proizvođača.

kIpak, ono najvažnije što sam htio naglasiti je stručnost konobara. Vrlo rijetki restorani imaju zaposlenog sommeliera. Dva su razloga za to: prvo, kod nas ne postoji dovoljno sommeliera, a drugo, oni su za većinu restorana preskupi.

Kod nas postoji uvriježeno mišljenje da je lako biti konobar i da to može biti svatko. Istina je da je konobarski posao jako težak i zahtjevan posao (dovoljno je sjetiti se samo radnog vremena). Kada govorimo o stručnosti dolazimo do glavnog problema. Malo je školovanih konobara koji stvarno vole svoj posao i žele u njemu napredovati. Veliki broj njih zapravo želi prezimiti na kontinentu, a zapravo čeka ljeto i odlazi raditi sezonu na more gdje može kudikamo bolje zaraditi.

kUpravo zbog svega navedenog, odlučio sam u Panino dovesti vrhunskog sommeliera i poraditi na kulturi uživanja u vinu. Od ponedjeljka 8. veljače, svaki drugi ponedjeljak organizirat ćemo vinske edukacije na kojima ćemo pokušati educirati polaznike o sljubljivanju hrane i vina. Tema prve edukacije biti će sauvignon. Napravit ćemo presjek hrvatskih sauvignona, kao i dijela svjetskih i to onih koji su prisutni na našem tržištu. Školski primjer onoga što „ide“ uz sauvignon je šparoga, pa ćemo uz vino servirati nekoliko različitih jela od šparoga (doduše još nije sezona divljih, ali niti uzgojena nisu loše). Osim toga sommelier će biti prisutan u restoranu svakoga dana i za ručak i za večeru, tako da će oni koji želi isprobati nešto novo uvijek imati na raspolaganju stručnu osobu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo