Smijemo li kućne ljubimce hraniti "sa stola"? - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Vet chat

Smijemo li kućne ljubimce hraniti “sa stola”?

Svakako, slučajno ili namjerno, prejedanje može upropastiti blagdane. Ljudska hrana ili popularno nazvana “hrana sa stola” u prekomjernim količinama izaziva vrlo ozbiljne i teške zdravstvene probleme kućnih ljubimaca.

Nitko ne može odoljeti njihovom milom i dragom pogledu, osobito kad znaju da je stol prepun fine hrane i mirisa. Na taj nas način mole da im damo bar malo, samo malo… tek toliko… jer su bili dobri cijelu godinu. I onda im damo. Licemjerni smo. Volimo ih, a činimo im loše.

Prejedanje, znanstveno, podrazumijeva unos velike količine hrane u vrlo kratkom vremenu koje prati taj unos. Za većinu ljubimaca koji previše jedu “to nije toliko problem jedenja koliko je problem hranjenja”, kaže dr. sc. Julie Churchill, profesorica Veterinarskog medicinskog centra Sveučilišta Minnesota. “Vlasnici smatraju da ako pas moli, to znači da je i gladan!”. Ako psi imaju redovan obrok tijekom dana, zanemarite žicanje.

Postoje slučajevi i dugotrajnog prejedanja koje vodi u niz zdravstvenih problema (debljina, dijabetes…). Stvarna je činjenica da psi jedu manje da zadovolje glad, a više jer je traženje hrane normalno pseće ponašanje. Zapravo se radi o očuvanoj evolucijskoj karakteristici iz vremena lova, kada je hrane ili bilo u izobilju ili su psi gladovali. Hrane se oportunistički i pohlepni su – odjednom mogu pojesti čak 16 posto svoje težine, a neki neće prestati jesti čak ni kad su siti.

Mačke su rođeni lovci i rijetko možemo vidjeti pretilu mačku. “Mačke mogu prekomjerno loviti, ali najčešće neće prekomjerno jesti”, kaže dr. Churchill. Mačke koje ne love su pretile jer im je stalno dostupna hrana.

Također, prejedanjem u ovom smislu možemo nazvati svako uzimanje hrane ili obroka koji ne spada u pravilnu prehranu ljubimaca. Količine nutrijenata koje pas ili mačka smiju pojesti mjere se u gramima. Kada govorimo o “težim” stvarima koje ne spadaju u njihov redovan obrok, npr. kostima, mesu, kruhu… govorimo i o kilogramima. Svakako, slučajno ili namjerno, prejedanje blagdanskom trpezom može upropastiti blagdane. Ljudska hrana ili popularno nazvana “hrana sa stola” u prekomjernim količinama izaziva vrlo ozbiljne i teške zdravstvene probleme kućnih ljubimaca. Vrlo se često događa da vlasnici smatraju da ni malo takve hrane ne može štetiti. Može i ne eksperimentirajte! Njihov je metabolizam drugačiji od ljudskog. Jer kad zbrojite malo ovoga i malo onoga, dobivate mješavinu otrova za njihov metabolizam i najčešće je veterinarima potrebno više vremena i dijagnostičkih metoda kako bi odredili točan uzrok problema.

Koje su “ljudske” namirnice štetne za kućne ljubimce?

Svaki ozbiljan vlasnik kućnog ljubimca raspitat će se kod veterinara ili će pročitati članke vezane za štetnost i otrovnost pojedinih sastojaka ljudske hrane. Osobito ako već otprije ima neugodno iskustvo sa svojim ljubimcem. Greške u životu najčešći su povod za pravilno razmišljanje. Ovdje ćemo ponoviti neke znane i neznane činjenice o pojedinim sastojcima hrane.

Pečete li kolače ili blagdanski kruh, izbjegavajte mogućnost da pas ili mačka slučajno pojedu dizano tijesto. Ono će u njihovim želucima bujati i, osim mehaničke prepreke i boli (rastezanje želuca), izazvati i trovanje alkoholom jer plijesni koje fermentiraju u tijestu, dižući ga, proizvode i alkohol, a on je izrazito štetan za ljubimce. Kod pasa izaziva oštećenja jetre i prolazi moždanu barijeru i djeluje kao i kod ljudi. Već i jako male količine izazivaju povraćanje, proljev, depresiju centralnog živčanog sustava, probleme koordinacije, otežano disanje, a mogući su koma i smrt. Zato ako primjetite da nedostaje jedan dio tijesta, potražite pomoć veterinara. Također, pivo, vino i šampanjac u umjerenim količinama ostavite za sebe!  

Puno se piše i o alicinu (organosumporni spoj s tiosulfatnom skupinom) iz češnjaka i ostalim tiosulfatima iz luka. Alicin nastaje samo ako češnjak sjeckate, gnječite ili grizete. To je taj okus! Pojedu li pas ili mačka meso začinjeno češnjakom, lukom ili sam češnjak ili luk, moguće je trovanje alicinom i drugim tiosulfatima koje vodi u ozbiljnu anemiju. Ako pas pojede više od 50 grama češnjaka ili luka odjednom, javite se veterinaru. Ti spojevi su prirodna obrana spomenutih biljaka protiv njihovih štetnika, ali kod pasa i mačaka reagiraju s hemoglobinom u crvenim krvnim tjelešcima. Nastaju sumporni spojevi koji mijenjaju lance hemoglobina i na taj način onemogućuju njegovu funkciju prijenosa kisika.

Znakovi trovanja variraju ovisno o količini pojedenog češnjaka ili luka. Niže doze uzrokuju povraćanje, slabost, vidljive sluznice postaju blijede, a kod većih doza moguća su krvarenja u probavnom sustavu, što dovodi do gubitka apetita, promjene boje urina (crvenkasto-smeđi) i kože. Osobito su trovanju tim spojevima sklone mačke! Potrebno je naglasiti da tih spojeva ima i u hrani za bebe, pa i tu hranu izbjegavajte davati ljubimcima.

Čokoladu i kekse zadržite za sebe

Čaj, kava, Cola i kakao prepuni su kofeina, a čokolada i teobromina. Oba pripadaju metilksantinskoj kategoriji spojeva i uzrokuju povraćanje, proljev i žeđ. Uz te simptome, uzrokuju i pojačan srčani ritam, tremore, epileptoidne napadaje i čak smrt. Oba spoja se nalaze u tamnoj i bijeloj čokoladi pa ih u svakom slučaju izbjegavajte.

O šećerima iz kolača, keksa i ostalih “ljudskih” slatkiša se puno govori, ali nije na odmet ponoviti da šećeri uzrokuju pretilost, dijabetes i probleme sa zubima. Osobito pripazite na žvakaće gume i bombone jer sadrže ksilitol koji pojačava lučenje inzulina, što dovodi do pada šećera u krvi, a moguće je i zatajenje jetre. Najčešći simptomi su povraćanje, letargija i gubitak koordinacije. Zatajenje jetre može se dogoditi unutar nekoliko dana.

Naravno da postoje vlasnici koji kažu da stalno daju takve namirnice ljubimcima i “ni vrag im nije”, ali to ne znači da je to zdravo i dobro. Ignoriranje činjenica i neznanje ne spašavaju od odgovornosti. A to se skupo plaća! I nije ljubimac kriv, nego vlasnik.

Smiju li psi jesti kosti?

Sada dolazimo do najglavnijeg dijela, a to su kosti, sirovo ili pečeno meso, masni mlinci i krumpir, domaće kobase… Masni dio iz bilo koje nabrojane namirnice može uzrokovati upalu gušterače (pankreatitis), a kosti mogu uzrokovati teške mehaničke ozljede probavnog sustava. To svi znamo. Znamo? Onda to ne dajemo ljubimcima! Zaboravite na “doggie bagove” i držite se njihove propisane hrane.

Dobro je također napomenuti da ako slučajno dajete sirove namirnice poput sirovih jaja, ribe i mesa, obratite pažnju na njihov izvor i rok trajanja jer mogu biti prepuni bakterija (vrste iz rodova Salmonella, Escherichia, Listeria). Te bakterije uzrokuju teške infekcije probavnog sustava, a listerije su poznati uzročnici encefalitisa i meningitisa (upala mozga i moždanih ovojnica). Sirova riba, uz to, može sadržavati parazite koji mogu biti fatalni za ljubimce.

U opasnu hranu i namirnice još ubrajamo sol, grožđice, mlijeko i neke mliječne proizvode, tvrde i masne sireve tako da i na njih obratite pažnju kako ne bi u bilo kakvoj varijanti “nestali sa stola”.

Blagdansko slavlje i petarde

Uz ovu blagdansku temu potrebno je i reći da uz blagdansku trpezu dolazi i blagdansko veselje. Ako se vaš ljubimac boji vatrometa, petardi i općenito bilo kakvih pirotehničkih sredstava, obratite se veterinaru za pomoć. Drhturenje ispod pokrivača ili skrivanje u kanti za rublje može donekle biti od pomoći, ali udruge koje se bave školovanjem pasa mogu vam pomoći u pristupu i olakšavanju straha. Veterinari mogu propisati sredstva za smirenje koja se točno doziraju i namijenjena su životinjama. Nikako im nemojte davati svoje “šarene tabletice”! Stvarno je moguć velik broj problema koje krivi izbor djelatnih tvari i krive doze mogu uzrokovati.

Želimo vam ugodne i vesele blagdane, a na stol stavite i nekoliko zrna ljubimčeve hrane koju inače jede, pa ako već i žica, dajte mu to jer je njemu to već dovoljno i bitno da je “sa stola”. Tako mu nećete naštetiti, a on će biti zadovoljan.

 

Ako vaš ljubimac ima dodatna pitanja, slobodno ih umjesto njega postavite vi:

E-MAIL: vet.praksa@gmail.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo