Snježne radosti na četiri šape - Ordinacija.hr

Kako hladnoća, snijeg i zimske “radosti” utječu na zdravlje kućnih ljubimaca? Smijete li se grudati sa svojim psom? Što ako on poliže antifriz?

Dok nekome svane… drugome baš i ne svane. Počelo je, opet. Kratki dani, duge noći, dubok snijeg. Hladno vam je i spava vam se, a pas mora u jutarnju šetnju kao i svaki dan prije toga. I popodnevnu. I večernju. Pitate se zašto niste nabavili mačku ili papigu. Ali, da vam bude lakše, niti psu nije svejedno. Par minuta nakon što vam je nadobudno skočio na krevet, jedva čekajući da ga izvedete, oboje se osjećate kao da ste u kazni. Morali ste navući hrpu robe i izaći, a hladno je i spava vam se dok ljubimac, upravo shvaćajući da nije vidio toliko snijega koji je napadao preko noći, uviđa da bi se radije vratio u topli stan. No, krećete. Postane vam čak i lijepo. I onda vidite susjeda s njegovim ljubimcem koji urla jer ovaj jede snijeg i skače i trči… i luduje i onda zacvili…

Događaju se zimski problemi s ljubimcima koje svi vlasnici žele izbjeći pod svaku cijenu. Na ovom mjestu ćemo objasniti na što morate paziti i kako se ponašati kada se dogodi snježna nezgoda, a ne radost. Krenimo redom.

Hladnoća

Psi i mačke različito reagiraju na hladnoću i različito je podnose od ljudi. Mačke koje su držane u kući nemaju problema, što nije slučaj sa psima koji izlaze po hladnom vremenu. Kod pasa je bitna razlika u dužini dlake, količini potkožnog masnog tkiva, stupnju aktivnosti i zdravlju. Dugodlaki i oštrodlaki psi, s poddlakom i debljim slojem masnog tkiva, bolje podnose hladnoću, a kratkodlaki psi s tanjim slojem masti, kojima je muskulatura izložena hladnoći i koji se zbog toga brže hlade, teže. Takvim psima uputno je odjenuti za njih napravljene odjevne predmete i čak im skratiti šetnje. Kratkonogi psi, za razliku od dugonogih, viših pasa, trbuhom dodiruju hladan snijeg i led, što također utječe na zdravlje.

Kronične bolesti

Svog ljubimca poznajete najbolje. Ako je stariji, budite oprezni. Hladno vrijeme može pogodovati razvoju novih ili pogoršati kronične bolesti. Ako vaš ljubimac nije duže vrijeme bio kod veterinara na pregledu, poželjno je da ga odvedete na potpuni sistematski pregled kako bi se ustanovile moguće promjene (primjerice upale zglobova) i kako bi bio što zdraviji za nadolazeće hladne dane.

Ako vaš pas ima neke dijagnosticirane kronične bolesti, razgovarajte s vašim veterinarom. Stariji psi s artritisom skloniji su proklizavanju i padovima na ledu pa morate biti izrazito oprezni u šetnji s njima. Ljubimci s dijabetesom, srčanim bolestima, bolestima bubrega ili hormonalnim disbalansima (npr. hiperadrenokorticizam) u teškim i hladnim uvjetima teže reguliraju tjelesnu toplinu te to svakako morate uzeti u obzir. Teža regulacija temperature tijela odnosi se i na vrlo mlade i na jako stare pse.

Kožni problemi i suhoća zraka

Također, stalno izlaženje na hladnoću i vraćanje u toplinu stana kod većine pasa uzrokuje sušenje i perutanje kože, koje najčešće prati svrbež. Upotrebljavajte ovlaživače prostora ili jednostavno stavite posude s vodom ili mokar ručnik na radijator u prostoriji u kojoj pas boravi. Obavezno ga obrišite suhim ručnikom prije nego uđe u dom. Za hladnog vremena izbjegavajte prečesto kupanje psa, jer iako ćete ga osušiti i neće se prehladiti, a isprat ćete s kože masni sloj koji ga štiti! To je kao da vama netko oduzme kremu za ruke.

Prije izlaska im umasirajte proizvode namijenjene za zaštitu šapa kako biste ih zaštitili od soli i kemikalija kojima se posipaju kolnici i nogostupi. Obavezno ih isperite kad dođete doma da ih ne bi polizali, a osobito zato da ne iziritiraju kožu i mekuši. Pomažu i čizmice – izbor je velik i dajte si oduška.

Grudanje kao opasnost

Ne šećite u blizini klupa u parku ili grmlja jer ima polomljenog stakla koje ispod snijega niti vi niti vaš pas ne možete vidjeti, a scene iz horor-filmova u obliku velike crvene mrlje na poluotopljenom bijelom snijegu sigurno ne želite vidjeti u blizini vas i vašeg ljubimca. Isto tako obratite pažnju ako vaš pas jede snijeg. Ako jede prevelike količine, najvjerojatnije će se prehladiti, a može “pokupiti” i razne parazite koji su uz neke bakterije i viruse vrlo otporni na hladnoću. Također, ako gurne glavu u snijeg, pazite da ne proguta nekakvo strano tijelo koje može zapesti u grlu i uzrokovati teške probleme. U svakom slučaju, ne očajavajte nego što prije otiđite veterinaru na pregled.

Nemojte se grudati s njim ili mu bacati grude snijega da trči za njima, već uzmite njegovu omiljenu jarko obojenu igračku i pritom osobito pazite na rupe ispod snijega kako ne bi upao u nju cijeli ili samo jednom nogom. Mogući su teški lomovi zglobova i kostiju.

Oprezno s antifrizom

Na ovom je mjestu izrazito važno napomenuti da morate pažljivo odlagati prazne, ali i pune boce antifriza koji koristite za vozilo. Naime, antifriz sadrži težak otrov i iako je puno proizvođača promijenilo formulu, mnogi proizvodi imaju fantastični slatki okus i miris koji ljubimcima odgovaraju. Psi i mačke rado će polizati proliven antifriz na prilazu kuće, automobilu ili podu garaže te zato jako pazite. Glavni sastojak je etilen-glikol. Ovisno o veličini psa ili mačke, dovoljno je od nekoliko kapi do čajne žličice da dođe do niza kaskadnih promjena koje u nekoliko dana dovode do zatajenja bubrega i ako se trovanje ne liječi, do smrti životinje.

Prvi simptomi uočavaju se već nakon jednog sata (povraćanje, ošamućenost, depresija, dezorijentiranost) i tada odmah odvedite psa veterinaru. Nakon 12 sati od gutanja slijedi faza zatišja i vlasnici najčešće naprave veliku grešku jer pomisle kako je sa psom sve u redu i ne otiđu k veterinaru. Daljnjim metabolizmom etilen-glikola u organizmu stvaraju se oksalati i oni se talože u bubrezima, krvnim žilama središnjeg živčanog sustava i ostalim tkivima. Zbog izrazitog opterećenja jetre jer se tamo vrši metabolizam etilen-glikola, moguće je i njeno zatajenje, a također, u ovoj fazi bolesti mogu se pojaviti i simptomi od strane kardiovaskularnog i respiratornog sustava. Ako tek nakon dva do tri dana shvatite kako je moguće da je pas polizao antifriz i primijetili ste bilo koji simptom netipičan za vašeg psa, hitno odvedite ljubimca veterinaru. Zato, ako koristite antifriz, radije izaberite proizvode koji sadrže propilen-glikol , a osobito pazite kako odlažete neiskorištene boce i kako ga točite u vozilo.

I da… kao što i vi volite malo “jaču hranu” zimi, počastite i svog ljubimca. Povećajte mu dozu hrane na gornju granicu koju propisuje proizvođač u tablici na stražnjoj strani pakovanja. Na taj način osigurat ćete mu dodatnu količinu kalorija, ali neće se pretjerano udebljati. Naravno, “skijaška sarma sa špekom”, “lovački gulaš sa zemn-knedlima” i ostale kreacije iz vašeg hladnjaka, pećnice i lonca ne dolaze u obzir. Također, slatke stvari ostavite za sebe i ljudske ukućane. Svježa, ne prehladna,  voda vašem ljubimcu stalno mora biti dostupna. Da, zima je i jako su žedni. Nema veze što su vani jeli snijeg – to im nije dovoljno!

Uz malo truda i puno pažnje i zima je lijepa. I olakšajte ju sebi i ljubimcu. Šetnja može biti jako ugodna i po hladnom i snježnom vremenu. Zato uživajte u lijepim trenucima s vašim navjernijim i najljepšim ljubimcem.

 

Ako vaš ljubimac ima dodatna pitanja, slobodno ih umjesto njega postavite vi:

E-MAIL: vet.praksa@gmail.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo