Kolumnisti i blogeri: Kad tijelo traži više

Stiže ljeto – krajnje je vrijeme za promjenu životnih navika

Foto: Shutterstock

Biti fit nije samo estetsko pitanje, već i pitanje zdravlja, pa motivaciju za pripremu tijela i kože povodom dolaska ljeta treba potražiti u zdravom načinu života. I to na vrijeme.

Donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji se mogu primjenjivati svakodnevno, počevši već od danas.

1. Uravnotežena, raznovrsna i umjerena prehrana koja se sastoji od sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica, ribe, peradi, krtog crvenog mesa uz obilje svježih začina te mlijeko i mliječni proizvodi s niskim udjelom mliječne masti. Ne kaže se bez razloga – što u organizam unosiš u mladosti, reflektirati će se  u starosti – stoga je potrebno odabirati kvalitetne cjelovite namirnice  u manjim obrocima više puta kroz dan.

2. Nordijsko hodanje

Hodanje, trčanje, vrtlarstvo, planinarenje, nogomet, ples, usisavanje, sve su to vrste tjelesnih aktivnosti. Odlučujući se za neku od njih činimo veliku korist organizmu poput one da se lakše krećemo, osjećamo se bolje te preveniramo nastanak kroničnih oboljenja. Danas se često u narodu spominje nordijsko hodanje, osobito primamljivo za nadolazeće mjesece. Nordijsko hodanje je sport koji se razvio kao vježba za skijaše tijekom ljeta. Riječ je o aktivnom hodanju sa štapovima koje je odlično za redukciju tjelesne mase, jačanje mišića i cirkulaciju. Velika prednost ovog sporta je i to što se s njime mogu baviti sve generacije.

3. Zelena kava

Tržište različitih suplemenata za redukciju tjelesne mase, neprestano se razvija. Međutim, učinkovitost mnogih takvih preparata ostaje neutvrđena. Za razliku od njih, brojna istraživanja koja se provode već godinama pokazuju pozitivan učinak zelene kave, tj. klorogenske kiseline, aktivnog sastojka zelene kave, na metabolizam šećera i masti u organizmu, što posljedično utječe i na regulaciju tjelesne mase. Osim za redukciju tjelesne mase, klorogenska kiselina se smatra antioksidansom. Snažna antikosidativna aktivnost klorogenske kiseline dokazana je u brojnim istraživanjima. Pri odabiru dodatka prehrani važno je voditi računa da Zelena kava sadrži najmanje 50 % klorogenske kiseline.

4. Ekstrakt sjemenki grožđa ima niz pozitivnih utjecaja na ljudski organizam. Starenje kože prirodan je proces koji ovisi o genskoj određenosti, vanjskim čimbenicima poput kumulativnog djelovanja UV zračenja, vremenskim prilikama (hladnoća), okolišnim zagađenjima, stresu, neadekvatnoj prehrani i brojnim drugim čimbenicima gdje slobodni radikali igraju značajnu ulogu jer dovode do propadanja epidermalne debljine i elastičnosti. Kako starimo produkcija slobodnih radikala se povećava, dok endogeni mehanizmi obrane slabe. Istraživanja provedena u posljednjih deset godina navode polifenole kao jedne od najučinkovitijih antiage supstanci sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Polifenoli ekstrakta sjemenki grožđa uspješno neutraliziraju slobodne radikale čime značajno snižavaju razinu upalnih medijatora.  Ekstrakt sjemenki grožđa istovremeno pomaže kod prevencije i tretiranja problema sa cirkulacijom, proširenim venama i oticanjem nogu, što su česte pojave uzrokovane „sjedilačkim“ načinom života.

Uz promjenu životnih navika što uključuje pravilan odabir namirnica te adekvatnu tjelesnu aktivnost, pomažu i dodaci prehrani. Nažalost živimo u užurbanom svijetu gdje je stres okidač svega. Dan nam se svodi na konstantnu utrku s vremenom te je teško naći vremena da se pripreme tri glavna obroka. Prehrambene navike većine, svode se na izostavljanje doručka te pretjeranu konzumaciju rafiniranih proizvoda. Zbog toga, dodaci prehrani mogu pomoći u  nadoknadi svega onoga što nedostaje u organizmu.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo