Što čini dobrog nutricionista? Prepoznajte ga po 13 karakteristika - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: O prehrani razumno

Što čini dobrog nutricionista? Prepoznajte ga po 13 karakteristika

Prehrambeni savjeti isplativ su biznis. Problemi s kilogramima i zdravljem, presing za postizanjem savršenog izgleda, nesigurnost oko kvalitete prehrane i namirnica koje kupujemo samo su neki od glavnih motiva za traženjem prehrambenog savjeta.

Prehrambeni savjet najčešće je besplatan, a gotovo jednako često loš. Osim činjenice da se nutricionističkim temama bavi tko se sjeti, razlog niske kvalitete je i izostanak individualizacije savjeta.

Kuda ide nutricionizam?

Nije svaki savjet zlata vrijedan

Savjetima i eventualnim planovima prehrane koje ćete dobiti od vašeg liječnika ili pronaći na internetu nedostaje neizostavna podrška tijekom procesa nutritivne skrbi. Taj izostanak jedan je od glavnih razloga zašto više od 95% dijeta završi neslavno, povratom kilograma. Lista dopuštenih i zabranjenih namirnica, dobrih i loših navika, bez pomoći pri njihovoj implementaciji, ne vrijedi mnogo.

Savjet koji većina ljudi dobiva, besplatan posebno, često je beskoristan, a ponekad i opasan. Tipično, temeljen je na neprikladnoj procjeni prehrambenih potreba, ili je potpuno neutemeljen, okarakteriziran iracionalnim, ideološkim prehrambenim restrikcijama, ponekad popraćenim neprovjerenim suplementima od čije prodaje njihov promotor ima izravne financijske koristi.

Individualizirani savjet neusporedivo je efikasniji od generalnoga. Takav savjet može vam ponuditi samo osoba izučena za njegovo izdavanje, nutricionist.

Što je zajedničko anoreksiji, bulimiji i ortoreksiji?

U Hrvatskoj još nismo dosegli razinu svijesti potrebe za nutricionistom, ili pak za bilo kojom vrstom plaćenog savjeta, odnosno stručnog znanja. Već sam pisao o tome zašto trebate nutricionista, čak i kad mislite da ne trebate. Podsjećam, pravi stručnjak uštedit će vam vrijeme, živce, a dugoročno i novac.

Zašto su nam potrebni nutricionisti?

Ukoliko u nutricionistu, ili onome koji se tako samoproziva, identificirate jednu od gore navedenih karakteristika, zahvalite mu na vremenu i potražite profesionalca.

Pored ovih crvenih zastava, mnogo je drugih suptilnijih zastavica koje sugeriraju manjak kompetencije. Logični nastavak priče zašto trebate nutricionista jest kako odabrati onog pravog. Budući da nisu svi nutricionisti stvoreni jednaki, potrudit ću se pomoći vam u izboru onog najboljega za vas.

Kvalifikacije jesu bitne

Svrha akademske kvalifikacije u teoriji jest garantirati stručnost laiku koju istu ne može samostalno prepoznati. Nažalost, zbog neadekvatne kvalitete visokog školstva te nastojanja da se umjetnim putem poveća udio visoko klasificirane radne snage, diploma nije garancija stručnosti. Međutim, bez daljnjega, prvi je filter koji biste trebali upotrijebiti u odabiru nutricionista.

Prehrambeno iskupljenje ili zašto trebate zaboraviti na detoks

13 karakteristika dobrog nutricionista

Kako bih izbjegao ponavljanje kose crte, o idealnom ću nutricionistu pisati samo u jednome rodu, i to muškom, budući da se smatram pripadnikom istoga. Neka se nitko ne nađe uvrijeđen jer ću se inače ja uvrijediti što među nutricionistima nema 50% muškaraca.

Laži o glutenu (i gdje se krije prava istina)

 1. Dobar nutricionist sluša vaš problem bez osuđivanja. Svjestan je krhkosti ljudskog bića i snage utjecaja prehrambenog okoliša. Ne smatra vas neuspjehom zato što ne uspijevate postići cilj.
 2. Prilagođava svoj pristup vašim potrebama. „Jedna veličina za svih“ pristup je koji generalno ne uspijeva. Izostanak individualizacije preporuka, između ostaloga životnom stilu i prehrambenim preferencijama, rezultirat će frustracijom i brzim odustajanjem od suradnje. Nažalost, vjerojatno i zamjeranjem cijeloj struci.
 3. Fleksibilan je. Shvaća da postoji više načina za postizanje zdrave prehrane, te da je najbolji onaj kojega ćete se najbolje pridržavati. U svom arsenalu ima razne alate koje će po potrebi iskoristiti da vas dovede do cilja u najkraćem roku, uz minimum odricanja.
 4. Savjeti mu se baziraju na uključivanju, a ne na isključivanju namirnica iz prehrane. Ne prati niti jednu prehrambenu ideologiju.
 5. Daje objašnjenja svojih postupaka. Odgovara na pitanje zašto. I to smisleno. Ne igra na kartu autoriteta bilo koje vrste, već vas želi naučiti kako zdravo jesti.
 6. Fokusira se na dugoročna i održiva, a ne na kratkoročna rješenja. Ako tijekom suradnje niste stvorili temelje navika za cijeli život, ona je neuspješna.
 7. Pomaže vam postaviti realne ciljeve i očekivanja. Na taj vas način štiti od gotovog garantiranog razočaranja. Spušta vas na zemlju kad poletite, jer zna da vam se euforija može obiti u glavu.
 8. Shvaća da je prehrana više od samih nutrijenata. Jesmo (biološki) roboti, ali imamo emocije. Međuodnos hrane i emocija treba njegovati, a ne dopustiti da nas počne ranjavati.
 9. Svjestan je da presudnu ulogu u promjeni navika igra psihologija i u svom radu je upotrebljava.
 10. Daje praktične, akcijske, a ne maglovite savjete.
 11. Profesionalan je, ali ne preprofesionalan. Ne koristi profesionalnost kao masku iza koje skriva nedostatak stručnosti. Razumije da je posao nutricionista posao s ljudima. Posao s ljudima zahtjeva i razumijevanje i toplinu. Nije klaun, ali zna se šaliti. Ne vjerujte ljudima bez smisla za humor.
 12. Svoj autoritet ne bazira na fizičkom izgledu. Mediji su prepuni pojedinaca savršenog izgleda i katastrofalne prehrane.
 13. Ne obećava vam čuda. Prehranom nećete izliječiti bolesti, ali ih možete dobrim dijelom prevenirati i pružiti vašem tijelu podršku u borbi protiv njih.

Netolerancija prema intolerancijama (na hranu, naravno)

Individualna odgovornost

Odabir nutricionista nije jednostavan zadatak. Ali uz pomoć ovih smjernica približit ćete se pronalasku onog pravoga. Pročitajte što nutricionist piše i priča, obratite pozornost i kako to radi, porazgovarajte s njim. Pored stručnosti, potražite i karakter.

U cijelom procesu, zadržite realna očekivanja, kako od nutricionista, tako i od prehrane. Ne očekujte trenutne rezultate niti dramatične promjene. Nutricionist neće jesti umjesto vas, kao što trener neće trenirati umjesto vas. Budite spremni na trud.

Dijete su stvar prošlosti. Pravi nutricionist neće vam propisati dijetu kao takvu, već će vas voditi kroz proces promjene prehrambenih navika. Novi model je rad s ljudima, coaching ako želite. Nije bitno što znate, bitno je možete li promijeniti navike svojih klijenata.

Ako nemate volje tražiti nutricionista, možete se obratiti i autoru ovog teksta, bit će mu drago.

Je li nutricionizam pokvaren?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo