Svaki čovjek ima svoj način pokretanja, svoju posturu-osnovni stav lokomotornog sustava koji omogućava funkcionalno kretanje, svoj izgled po kojem je prepoznatljiv. Sve karakteristike tijela nastale su nasljeđem, učenjem obrazaca, dosadašnjim fizičkim i psihičkim utjecajima, prethodnim bolestima.

Obilje faktora utječe na naš izgled ali i na funkciju i o tome ne razmišljamo. Kada tijelo progovori i kada se javi zatezanje i neugoda ili bol i ukočenost, obično tražimo pomoć. Tražimo da nam netko objasni što se događa i zašto. Stručnjaci za čitanje vidljivih tjelesnih informacija su kvalitetno educirani fizioterapeuti. Oni rade fizioterapijsku procjenu. Ne postavljaju dijagnozu, ne prepisuju lijekove, nego svojom procjenom skupe informacije koje im služe da mogu pojasniti osobi što je uzrok simptoma, predložiti fizioterapijski tretman i u dogovoru i aktivnoj suradnji s korisnikom provesti planirane aktivnosti. Zajednički cilj je otklanjanje simptoma eliminacijom ili korekcijom uzroka, te uspostavljanje dobre funkcije koju želi korisnik.

Što je potrebno za fizioterapijsku procjenu?

Za fizioterapijsku procjenu nužna je suradnja jer sve informacije daje korisnik bilo odgovorima na ciljana pitanja ili prikazom prethodne medicinske dokumentacije. Glavni dio fizioterapijske procjene je sveobuhvatni vizualni pregled od stopala do glave. Procjenjuje se izgled, pozicija, veličina, boja područja stopala, gležnjeva, koljena, zdjelice, prsnog koša, ramena i ruku, vrata i glave, te kralježnice. Svako od navedenih područja se dodatno testira kod izvođenja pokreta ili se testira dodirom ili se, pak, mjeri opseg centimetrom, a zglob kutomjerom.

Procjena se vrši stojeći na plantografu na kojem se vidi otisak stopala pa se prema osloncu dalje uspoređuju nejednakosti u visini svakog spomenutog dijela tijela, ali i odnos prema susjednim dijelovima.

Na primjer, jedan gležanj koji visi prema suprotnoj nozi povlači koljeno također prema suprotnoj nozi, ali i povlači tu stranu zdjelice dolje i naprijed. Tako često nastaje skolioza tj. iskrivljenost kralježnice u jednu stranu. Zatim kralježnica pogurne suprotno rame naprijed i dolje i glava se postavi simpatično u stranu. Ovo je opis početka velikog broja glavobolja, bolova u vratu i krivog zagriza, ukočenih ramena, bolnih leđa, škripavih i bolnih koljena i deformacija stopala. Zato je uz specifične testove fizioterapijska procjena nužan početak svakog uspješnog tretmana.

Kada nam treba masaža, a kada fizikalna terapija?

Fizioterapijska procjena dobra je za svakoga

Fizioterapijska procjena se ne radi samo kod bolesnika već i kod zdravih osoba koje žele popraviti svoje tjelesne sposobnosti. Rekreativci, svakako djeca koja se bave sportom, profesionalni sportaši obavezno moraju imati kvalitetnu fizioterapijsku procjenu prije aktivnosti jer tako mogu spriječiti ozljede, popraviti rezultate i učiniti sport zdravom i ugodnom aktivnošću. Preporučamo da se kod osoba koje se značajno fizički opterećuju bilo tijekom treninga, radne fizičke aktivnosti, rekreacije jednom godišnje fizioterapijskom procjenom provjeri postura i funkcije jer je to jedini način kojim tijelo možemo zaštititi od prenaprezanja, oštećenja mekog tkiva ili prijeloma, ali i od nagomilanog stresa koji nam život redovito donosi.

Kako fizioterapija može pomoći kada je riječ o glavobolji?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo