Strah od smrti: Kako ga pobijediti? - Ordinacija.hr

Zakon života je zakon vjerovanja, naša uvjerenja i stavovi određuju naš život, našu budućnost, naše zdravlje. Da bi bili zdravi i puni energije, jedan od najvažnijih koraka jest usvajanje stava o životu i smrti.

Da bi vam pomogao u oblikovanju vaših ideja o smrti i umiranju, razvijen je proces mentalne vizualizacije koja vas potiče na osvajanje šire slike o životu i njegovoj konačnoj posljedici. Svrha ove vježbe nije “uvježbavanje” smrti nego pokretanje “pregleda i svrhe” života, što vam može ukazati na važne ciljeve koje možete postići. Ta vježba vam pomaže da napustite stare stavove i uvjerenja te da stvorite nova i da na novi način reagirate na život.

Čak i ako ne bolujete od raka, pozivam vas da napravite ovu vježbu.

Budući da pojam smrti za mnoge ljude obuhvaća i religijska uvjerenja, ova vježba ne nameće niti pretpostavlja postojanje nekog određenog religijskog uvjerenja. Jezik ove vježbe pretvorite u okvir vlastitih vjerovanja.

Vježba:

1. Sjednite u mirnu prostoriju, u udoban stolac i opustite se mirnim, dubokim disanjem.

2. Kada osjetite da ste opušteni, zamislite kako dolazite kod liječnika koji vam govori da bolujete od neizlječive bolesti i da ćete uskoro umrijeti. Iskusite osjećaje i misli koji se javljaju kao reakcija na tu informaciju. Kamo idete? S kim razgovarate? Što govorite? Odvojite dovoljno vremena da zamislite cijeli taj prizor.

3. Zamislite sebe kako se približavate smrti. Iskusite sve tjelesne znakove slabljenja. Oštro se usredotočite na sve potankosti umiranja. Budite svjesni svega što ćete smrću izgubiti. Odvojite nekoliko minuta kako biste iskusili sve osjećaje i istražili ih.

4. Promatrajte ljude koji vas obilaze. Zamislite njihove reakcije na činjenicu što će vas izgubiti. Što govore i osjećaju? Odvojite dovoljno vremena da vidite što se događa.

5. Zamislite trenutak vlastite smrti…

6. Zamislite vlastiti pogreb (misu zadušnicu). Tko je sve tamo? Što govore? Što osjećaju? Ponovno odvojite dovoljno vremena za to.

7. Vidite sebe mrtvog. Što se dogodilo s vašom svjesnošću? Neka otplovi onamo gdje vjerujete da svijest odlazi nakon smrti. Ostanite mirni nekoliko trenutaka i sve iskusite.

8. Dopuste svjesnosti da izađe u Svemir sve dok se ne nađete u prisustvu onoga za što vjerujete da je izvor života (Bog, Isus, Svemir, neko drugo božanstvo, enegija i sl…). Prebivajući uz tu prisutnost, istražite svoj život. Imate dovoljno vremena. S kojim ste svojim postupcima zadovoljni? Što biste uradili drugačije? Na što ste se ljutili? Ljutite li se još uvijek? Što bi promijenili? Postavljajte sebi niz pitanja.

9. Sada se imate priliku vratiti natrag na zemlju u novom tijelu i sastaviti novi životni plan. Biste li odabrali iste roditelje? Druge? Kakvi bi oni bili? Kakvi bi željeli da budu? Biste li imali braću ili sestre? Gdje bi se rodili? Čime bi se bavili? Koji bi vam bili ciljevi? Što je najvažnije što biste trebali postići u novom životu? Što bi vam bilo važno? Koje bi bile vaše najveće vrijednosti? Pažljivo razmislite o svojim novim mogućnostima i zapamtite ih…

10. Budite zahvalni na svom životu. Svaka promjena uvjerenja ili navika je proces smrti i ponovnog rađanja. Sada kada ste to u mislima iskusili, svjesni ste toga procesa smrti i ponovne obnove u vlastitom životu.

11. Polako se spokojno vratite u sadašnjost i otvorite oči….

Reakcije na ovu vježbu su osobne i raznolike, no iskustvo govori da zamišljanje vlastite smrti nije ni izdaleka toliko teško kako se misli. Vježbom preispitujemo vlastiti život i često mijenjamo navike i ciljeve. Izlječenje je proces ponovnog rađanja. Ova vježba je pomogla mnogima oboljelima od najtežih bolesti da pokrenu proces izlječenja, a zdravim osobama da promjene uvjerenja o vlastitom životu, smislu i svrsi…

Vaš Vlatko

 

Ukoliko želite
više informacija o Victus programu, pogledajte osvježene internetske
stranice centra Victus
ili se javite osobno (Kranjčevićeva
36/1 u sklopu NADO centra zdravlja). Informacije možete dobiti na:
091-333-9999 ili victus.centar@gmail.com.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo