Postoji legenda o čovjeku koji zaluta u čarobnu šumu i, ne znajući da je zašao u dio gdje duhovi stabala ispunjavaju sve želje, tamo zaspi. Kada se probudio, osjeti da je gladan te pomisli „Kako bi bilo divno sada pojesti slastan doručak“.

U tom se trenu pred njim stvore stolovi puni zamamne hrane, o kojoj je do čas maloprije maštao – čovjek se izbezumi od sreće, navali radosno na obroke i fino se najede. Kada je završio, pomisli „ a sada bi bilo divno to oplemeniti nekim finim vinom“. I u tom se trenu ponovi čarolija – učas pred njim iskrsne postolje s najfinijim vinima svijeta“. Nakon što je ispio čašu, zamisli se putnik nad čudima. A onda se prepadne. „Što je ovo? Što se događa? Jesam li možda nabasao na neke zloduhe koji me zezaju“ – pomisli. I u tom trenu pred njega iskoči gomila bijesnih zloduha, koji ga počnu štipati i škakljati te bosti iglicama. „Jao, vidi koliko ih je! Nemam šanse pored njih ovoliko, sada sam sigurno mrtav, ubit će me“ – pomisli. I, nakon toga umre – ubili ga zlodusi, kako je i mislio.

Ova parabola zapravo savršeno oslikava kako funkcionira ljudski um. Što čovjek misli, to postaje, i to mu se događa. Priču o tome savršeno je iznijela Ljiljana Trkulja, poljoprivredna radnica iz sela Imsovci u svom prvijencu „Misli koje život znače“ koju je predstavila u Zagrebu, te prošli tjedan na promociji u Bjelovaru. Njezina priča je uistinu impresivna – u knjizi opisuje kako je ovladala svojim mislima i osjećajima, nakon što je doznala da boluje od psihosomatske bolesti, odnosno multiple skleroze.

Došla sam do dna. Bila sam depresivna, bez imalo volje za životom i obuzeta najcrnjim mislima. A onda sam shvatila moć misli i kako mogu, ovladavajući svojim umom, ovladati svojim životom. Jer, jednostavno, misli imaju energiju kojom ih hrane prateći osjećaji. I zbog toga nose u sebi snagu manifestaciju. Ako dovoljno dugo i intenzivno nešto mislimo, to postaje naša stvarnost – piše autorica.

Presudni trenutak buđenja svijesti o moći misli doživjela je upravo na radionicama Centra za razvoj osobnosti posvećenima oboljelima od multiple skleroze. Na njima se oboljeli od psihosomatskih bolesti uče kako se nositi s bolesti te novim stanjem života te kako iscijeliti svoj um. Jer, tek iscijeljen um može stvoriti iscijeljen, cjelovit – dakle zdrav život.

Zbog toga „Misli koje život“ znače predstavlja prvi hrvatski reality self help priručnik. U njemu se, osim zanimljive fabule, predstavljaju i mentalne tehnike koje svatko može primijeniti u procesu vlastitog rada na sebi i svojoj svijesti. Posebno impresivna je tehnika iscjeljenja unutarnjeg djeteta, razni načini vizualizacije te ostale precizno opisane mentalne tehnike dragocjene svakome tko radi na razvoju vlastite osobnosti.

Kolumnu sponzorira:
Soft Skills Academy

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo