Čuli ste vjerojatno onu o bumbaru i znanstvenicima. Temeljem preciznih mjerenja težine bumbara, raspona krila, frekvencije zamaha, otpora zraka i sile teže, znanstveno je dokazano da bumbar zapravo ne može letjeti. Srećom, bumbari to još ne znaju, pa bezbrižno lete i dalje…

Slično bismo mogli ustvrditi za znanstvenike i jogijsku vježbu „svijeće“. Jogiji već oko pet tisuća godina tvrde da vježba zvana „svijeća“ – zbog djelovanja na štitnjaču – rezultira postupnim i sigurnim gubitkom težine.

Endokrinolozi, međutim, smatraju da vanjska (fizička) stimulacija štitnjače ne može bitno promijeniti njezin rad. Dakle, pritisak i intenzivna cirkulacija koju u predjelu vrata (i štitnjače) stvara specifičan položaj kod ove vježbe, ne može uvjetovati promjenu u djelovanju štitnjače na metabolizam, pa tako ni na mršavljenje.

Srećom, milijuni sljedbenika joge nisu čuli za spomenuto mišljenje endokrinologa, pa uspješno već tisućama godina mršave uz pomoć ove vježbe. Usput rečeno, „svijeća“ spada u red najučinkovitijih vježbi joge, a njen izvorni naziv na sanskrtu (sarvangasana) u prijevodu zapravo znači „vježba za cijelo tijelo“. Što ona doista i jeste!
Od njezinih brojnih učinaka (srce, cirkulacija, probava, kralješnica itd) spomenut ćemo dva koja joj  priznaje i suvremena znanost, a to je blagotvorno djelovanje na prevenciju i olakšavanje tegoba proširenih vena, te provjetravanje pluća.

Zbog obrnutog položaja nogu u velikoj je mjeri olakšan povrat venske krvi prema srcu čime je smanjen pritisak na venske zaliske što je bitno kod prevencije proširenih vena. Ako imate problema s venama, a ne možete u potpunosti izvesti vježbu onako kako je vidite na našoj fotografiji, čak i nešto savijen položaj tijela i nogu imat će osjetno blagotvorno djelovanje na vene, a vrlo dobar učinak postiže se i najjednostavnijim položajem: sjedite sasvim blizu zidu i podignute ispružene noge oslonite na zid po mogućnosti pod pravim kutom. To, naravno, više nije vježba svijeće, ali pomaže bolesnim venama.

Obrnuti položaj pospješuje i potpuni izdisaj (zbog dodatnog pritiska što ga organi abdomena vrše na dijafragmu) što pridonosi čišćenju pluća od ustajalog zraka u plućima punog nečistoće i bakterija. Svojedobno je testiranje jedne američke karate momčadi pokazalo da su im  tek nakon 14 dana treninga u planinama pluća bila potpuno očišćena od zraka kojeg su „ponijeli“ sa sobom iz grada. Možemo tek pretpostaviti, koliko se onda teško pluća čiste običnim ljudima u gradskoj svakodnevici, pa je time i značajniji doprinos kojeg u tom pravcu „svijeća“ daruje onima koji joj posvete samo nekoliko minuta dnevno.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo