Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Trbušnjaci nisu dobri za vaša leđa i to je istina, nažalost…

Iako smo svi prošli ‘tretmane’ trbušnjacima u osnovnoj školi, na sportu kao djeca i danas se osjećamo zdravo i bez boli, istina je ipak da su neki pametni ljudi zaključili kako se za vrijeme trbušnjaka dešava kompresija na lumbalni dio leđa a ukoliko držimo ruke iza glave i povlačimo glavu prema naprijed, tada radimo pritisak i na vratnu kralješnicu a to tek ne bi trebali raditi.

Stoga možda i nije najpametnije raditi trbušnjake kakve su nas učili dok smo se u osnovnoj školi borili sa nadobudnim profesorom iz Tjelesnog. 

Dok radimo trbušnjake postoje uvjeti za razvoj hernije diska

Jedan od vodećih znanstvenika za probleme kralješnice, Dr. Stuart Mcguill sa sveučilišta Waterloo, Kanada, zaključio je (i dokazao) da se zbog opetovanog pregibanja u području lumbalnog djela kralješnice dok radimo trbušnjake, postoje uvjeti za razvoj hernije diska koji krene pritiskati živac i time uzrokuje bol. Naravno, ne morate se bojati da će vam se to desiti zbog ’10 trbušnjaka’, ali ukoliko trbušnjake redovito uvrštavate u vašu dnevnu rutinu vježbanja, budite sigurni da se vašim diskovima to baš i neće svidjeti. Niže je video u kojem je lijepo opisana mehanika samog pokreta, zašto je on štetan i neke modifikacija kako bi isti bili što ‘bezbolniji’ za vašu kralješnicu.

Osobno nisam baš neki ljubitelj trbušnjaka pa ih niti ne preporučam svojim klijentima jer ima mnogo drugih vježbi koje mogu biti dostojna zamjena istih.

Aktivacija prednjeg trbušnog zida se može napraviti kako kroz dinamičke tako i kroz statičke izdržaje a jedino što je bitno je da cijelo vrijeme održavamo poziciju neutralne kralješnice kako bi kompresija na lumbalni dio bila sto manja. Naravno, kriva pozicija kralješnice nam je veći problem kod sjedenja jer nam se i tada stvara kompresija na lumbalni dio kralješnice, možda čak i veća nego kad radimo trbušnjake.

Razlog tome je to što je manja kompresija dok ležimo nego dok sjedimo a ako malo razmislite kriva pozicija sjedenja nije ništa drugo doli pozicija trbušnjaka u ležećem položaju. Mogao bi se o ovome raspisati ali razgovor o krivoj posturi ćemo ostaviti za neku drugu temu. Do tada se nadam da će vam ove slike osvijestiti ono što ne bi trebali raditi svojoj kralješnici te da probate naći neke zdravije alternative za jačanje vašeg prednjeg trbušnog zida.

 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo