Shutterstock

Od davnina nam je svima poznata izreka: “Prava ljepota dolazi iznutra.” Možemo se složiti da smo ono što jedemo i da se sve male, najmanje promjene u prehrambenim navikama prvo odražavaju na našoj koži.

Uza sve znanje koje primjenjujemo jako je važno osluškivati upravo svoje tijelo, koje nam signalizira koja je hrana dobra ili loša za nas. Dosadašnje znanstvene studije pokazale su povezanost prehrane, genetike i zdravlja kože. Način prehrane vidljiv je na stanju kože, a posebno su vidljivi nedostaci hranjivih tvari, poput vitamina i minerala, te esencijalnih masnih kiselina (omega-3 i omega-6).

Za zdravlje kože važni su svi vitamini i minerali, međutim neki su nezamjenjivi. Ne zaboravimo, vitamini koji čine našu kožu zdravom i blistavom su vitamini A, E i C te svi vitamini B skupine. Što se minerala tiče, selen, bakar i cink su posebno blagotvorni za blistav izgled i zdravlje kože.

Ljetni detoks koji trebate isprobati! I ne, nećete ni sekunde biti gladni

Testovi intolerancije

U današnje vrijeme dostupni su razni testovi intolerancije na hranu, koji nam mogu otkriti koju hranu naše tijelo podnosi ili ne podnosi. Neobično zvuči, no slaba tolerancija na neki tip hrane manifestira se loše na koži, kao i drugim organima.

Treba imati na umu kako je koža naš najveći organ, stoga nam aknama, ekcemima, svrbeži, osipima, rozacejom, urtikarijama, ali i autoimunim bolestima poput psorijaze, govori da nešto nije u redu s načinom na koji je tretiramo. Čak je i celulit način na koji nam se koža obraća zahtijevajući da promijenimo prehrambene navike.

Uz standardne laboratorijske testove otkriće ljudskog genoma omogućilo nam je ulazak u novu eru dermokozmetike – genokozmetiku, koja se razvija u smjeru personalizirane kozmetike, a povezana je s personaliziranom prehranom. Personalizacija omogućava genetsko testiranje kako bi se na temelju rezultata kreirali i kozmetički preparati koji najbolje odgovaraju vašem genetskom tipu po sastavu i koncentraciji, te naravno i učinkovitosti nakon primjene.

Hidracija se vidi na koži

Dakle, osim na unos vitamina, minerala te ciljanih namirnica koje su individualno prilagođene, jako je važno paziti na hidriranost našeg organizma. Jer, vjerovali ili ne, i to se odražava na našoj koži. Voda je u našem tijelu glavni kemijski sastojak i čini oko 60-70 posto tjelesne težine. Ona ispire toksine iz vitalnih organa te prenosi hranjive tvari do naših stanica. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, propustimo li unijeti dovoljno vode u svoje tijelo, ono neće moći obavljati svoje osnovne funkcije.

Osluškivanje organizma

Unos neprilagođenih namirnica s vitaminsko- mineralnim deficitom, odnosno nezdrave hrane, nedovoljan unos tekućine, u kombinaciji s dužim periodom nagomilanog stresa, pušenja i konzumacije alkohola može imati negativne posljedice na kožu te dovesti do raznih kroničnih stanja.

Jako važno osluškivati što nam sugerira naš organizam i često kontrolirati svoju kožu, kako prehranom tako i najnovijim testovima današnjice.

Kako otkriti na koju hranu ste alergični? Postoje dva načina, a nutricionistica zna sve o tome

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo