Udebljali ste se uz vježbe za mršavljenje? - Ordinacija.hr

Američka starleta Lara Brick, poznatija po izjavi da su muškarci “dvonožna bića koja vole vlast, velike stražnjice i ne peru uši“, nego po značajnijim ulogama, tužila je svojedobno njujoršku “Royal Yoga School“ jer se uz program asana za mršavljenje – udebljala.

Spor je dobila, no sve poprima posve drukčiju dimenziju uz podatak da je Lara na početku kure mršavljenja jogijskim asanama na svojih 178 cm visine imala 41 kg, a nakon 3 mjeseca 53 kg.

Regiluranje metabolizma uz pomoć joge

Objašnjenje daje tradicionalna jogijska medicina: Vježbe joge, naime, uvijek u tijelu aktiviraju njegovu vlastitu unutrašnju inteligenciju koja u kriznim stanjima preuzima kontrolu nad metabolizmom istovremeno isključujući um i njegove želje. Pojednostavljeno, ako bi za neko tijelo progresivno mršavljenje bilo opasno po zdravlje, inicira se obrnut proces i počinje debljanje neovisno o tome što bismo mi osobno željeli.

– Joga je kao dobar liječnik – objašnjava Vasant Lad, specijalista ajurvedske medicine – Ukoliko je tijelu potrebno debljanje, jogijske će asane aktivirati metabolizam, svijest, duh i probavu u cilju debljanja.

Zanimljivo je da u većini klasičnih kategorizacija joga vježbi po njihovim fiziološkim i medicinskim djelovanjima nema ništa pod stavkom “vježbe za mršavljenje“. To je dodala tek suvremena joga, uglavnom iz komercijalnih razloga, dok klasična joga češće koristi termin “reguliranje metabolizma“ što praktički znači da će se uz redovito vježbanje istog seta asana (današnja vježba pripada takvima) mršave osobe udebljati, a debele smršaviti?! Objašnjenje ovog tek naizgled kontradiktornog fenomena leži u činjenici da joga na regulaciju težine djeluje mnogo suptilnijim načinima od pukog “trošenja“, “znojenja“, „sagorijevanja masti“ i drugih instrumenata suvremene rekreacije.

Joga prije svega mijenja aktivnost štitnjače kao “centralnog kontrolora metabolizma“, pospješuje savršenu probavu i eliminiranje masti, a blokira i neutralizira potrebu za teškim i masnim jelima stimulirajući istovremeno potrebu za voćem, povrćem i sl. Upravo iz tog razloga Mato Ivanković, vitalni učitelj joge iz Osijeka, koji je u svojoj 78. godini vodio tečajeve u Americi i Japanu, običavao je u šali reći kako joga nikada neće uhvatiti korijena u Slavoniji, jer se svaki pravi Slavonac boji da će uz jogijske asane izgubiti svoju istinsku unutrašnju potrebu za kobasicama. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo