Kolumnisti i blogeri: Total Body Coach

Upoznajte Opakog Rusa – Pavela Tsatsoulinea!

Bivši trener i instruktor u Spetsnazu, specijalnim ruskim postrojbama, a danas civilni trener i savjetnik za američke korpuse marinaca Pavel Tsatsouline znan je kao Opaki Rus!

Nedavno sam naletio na odličan intervju autora Stephena Goodea na portalu Seal Grinder PT. Kako sam se upravo vratio iz Kastva ponad Rijeke, gdje se održala prva povjesna STRONGFIRST GIRYAkettlebell certifikacija (bivši RKC – Russian Kettlebell Challenge), koju su s velikim uspjehom organizirali moji dragi kolege i SFG2 instruktori Saša Rajnović i Aleksandar Miketa, a na čijem je čelu veliki Pavel Tsatsouline, želio sam njegova razmišljanja podijeliti s našim vjernim čitateljima.

Pavelov trenerski rad godinama pratim i ističem ga kao svog učitelja, čije su knjige i video uradci naprosto „biblija“ za svakog ozbiljnog fitness trenera. Uživajte u intervjuu!

Pavel Tsatsouline pomaže trenirati trupe korpusa američkih marinaca u sklopu Programa borilačkih vještina, koji postoji 18 mjeseci. Tijekom 80-ih godina bio je trener i instruktor za Spetsnaz, elitne jedinice ruskih specijalnih snaga, gdje se, među ostalim dužnostima, bavio pripremanjem ruskih vojnika za borbe u Afganistanu.

Tsatsouline, koji je sada američki državljanin, ima svoj vlastiti fitnes biznis nazvan „Advanced Fitness Solutions Inc.“ U Santa Monici. Marinci s kojima radi u sklopu Programa borilačkih vještina zovu ga u šali „Opaki Rus“. No vrlo se lako primjeti poštovanje koje muškarci i žene koji su uključeni u taj program imaju za njega te stalno traže njegove savjete i sugestije.

Časopis Insight je gledao Tsautsolineov rad s marincima jednog listopadskog jutra u Quantico rezervatu korpusa američkih marinaca 48 kilometara južno od Washingtona. „Opaki Rus“ je objašnjavao vježbu koju je želio da izvedu te im je izdao komandu: „Uživajte!“. Mladi marinci u odličnoj formi – i muškarci i žene, izvršavali su njegove naredbe precizno, neki od njih crveni u licu tijekom napora, no svi od reda reagirali su tražeći još.

Tsatsoulineov pristup proizlazi u potpunosti od njegovih treninga u Rusiji i iz njegova iskustva. On je autor nekoliko fitnes knjiga i videa te je odlična reklama za uspjeh trening programa koji zastupa. Visok gotovo 188 cm i težak skoro 85 kg, kreće se s otmjenošću koju je naučio ili naslijedio od majke balerine.

Tsautsoline je vrlo pristojan čovjek, primjer starih manira ili dobrog odgoja. Prirodno je skroman i prijateljski nastrojen, no to ne umanjuje njegovu očitu snagu i vitalnost. Sigurno je da je „Opaki Rus“ istinski entuzijastičan Amerikanac. „Stvarno mi se sviđa da možeš doći ovdje, početi od ničega i biti uspješan“, rekao je Insightu. Web stranica Pavela Tsatsoulinea je Strongfirst.com.

Pavel

Insight: Trenirali ste i ruske i američke trupe za specijalne zadatke. Jeste li primijetili neke razlike?

Ne, nikakve. Takve trupe su iste bilo gdje.

Radili ste treninge u Spetsnazu, elitnim specijalnim jedinicama koje su podučavane tehnikama infiltracije i ubojstava, među ostalim stvarima. Amerika je tada bila ruski neprijatelj. Jeste li slutili da ćete se jednoga dana boriti s Amerikancima?

Zapravo ne. Sovjetski Savez je morao imati neprijatelja, pa su proglasili Ameriku neprijateljem. No ruski narod ima dugo pamćenje i dobro se sjećaju da su se i Amerikanci i Rusi borili zajedno protiv nacista. To znači da su obje zemlje imale nešto zajedničko što druge zemlje nisu imale, dakle nismo se zapravo nikad planirali boriti s Amerikancima.

Jutros, dok ste trenirali muškarce i žene u sklopu Programa borilačkih vještina za marince, stalno ste naglašavali da su „napetost i snaga jedna te ista stvar“. Što ste pod time mislili?

Mišić je taj koji proizvodi snagu i što je više napetosti , to se razvija više snage. Postoje dva načina kako postati jači. Jedan je izgraditi veći „aparat“ – dakle, sklesati veće mišiće. Drugi je naučiti kako stegnuti mišiće koje imate jače i još jače. Time mislim da treba zagrabiti u rezerve koje već imate prije, nego jednostavno stvarati više mišića.

Pavel

Evo nečega što možete raditi kod kuće. Nađite si nekog prijatelja i
stisnite mu ruku koliko je moguće snažno. Naravno, prvo budite sigurni
da vaš prijatelj to može podnijeti. Zatim stegnite trbušnjake koliko
možete. To ne znači da ih uvučete ili isturite van, to samo znači da ih
dobro sapnete. Tada ih stegnite koliko god možete [uzdahnuo je,
otpuštajući dah]. To napravite i stisnite prijateljevu ruku. Vaš će
prijatelj primijetiti da ste snažniji.

Dakle jedan od rezultata vašeg treninga je veća snaga i sposobost u relativno kratko vrijeme?

Tehnike koje ja podučavam marince sada su osmišljene da proizvedu velike dobitke. Zašto? U tradicionalnim borilačkim vještinama ljudi provedu deset do 20 godina dok ne postignu veliko umijeće. To nije opcija u marinačkim korpusima. Zapravo, to nije opcija niti za jednu specijalnu jedinicu bilo koje vrste. Trebate pripremiti družinu boraca u nekoliko mjeseci i u isto to vrijeme trebate ih dovesti u vrhunsku formu. Moje tehnike omogućuju brzi dobitak koji je potreban.

Što je s prehranom? Imate li nekih preporuka?

U vojnim uvjetima, bilo da pijete proteinske shakeove ii jedete odreske od vjeverice, te bi tehnike trebale imati rezultata.

 Ostatak intervjua možete pročitati OVDJE.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo