Usporite tempo, živite zdravije i mirnije - Ordinacija.hr

Suvremeni tempo života postaje poguban za zdravlje. Liječnici upozoravaju da, kad je riječ o zdravlju prosječnog čovjeka, osobito u urbanim sredinama, ni situacija, a niti perspektiva, po svemu sudeći, ne nude osobito puno optimizma.

Statistike kažu da danas svaki drugi čovjek suvremenog svijeta umire od posljedica koronarnih bolesti. Analitičari upozoravaju i na sve veći broj žrtava raka pluća i moždanog udara, čak su i neke vrste gripa i viroza danas smrtonosne, a liječnici opće prakse bilježe sve više pacijenata s raznim alergijama, nizom psihosomatskih bolesti, glavoboljama, nervozom, depresijom, nesanicom…

Čovjek nije stvoren za život kakvim živi

Kobra – jedna od temeljnih vježbi joge, prof. Olja
Bančić

Drevni jogiji bi rekli: čovjekov organizam nije stvoren da živi paklenim tempom 365 dana u godini, njegov živčani sustav nije u stanju podnositi neprekidne stresove bez pravog počinka, njegova probava ne može beskrajno neutralizirati otrove iz zagađene hrane koju konzumira…

I što se događa? Ono što se mora dogoditi: obrambeni sustavi polako slabe, prepuštajući tijelo bolestima: fizičkim i duhovnim podjednako.

Kad poslovni ljudi koji dvadeset sati dnevno osjećaju da su “na rubu živčanog sloma”, čuju kako je rješenje njihove predinfarktne situacije prihvaćanje života u duhu joge, najčešće odbijaju misleći kako prihvatiti jogu znači obrijati glavu, preko noći postati vegetarijanac, utonuti u beskrajne svakodnevne meditacije i prekinuti sa seksom. Koje li zablude!

Znanost i medicina na strani su joge

Joga, naime, nije nikakva ekstravagantna disciplina, nikakvo dubiozno iscjeliteljstvo, niti alternativa: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno ju već odavno priznaje kao jedan od znanstveno verificiranih zdravstvenih i terapijskih sustava, a suvremene joga škole posvjedočit će da im sve više polaznika dolazi po savjetu svojih liječnika koji su shvatili istinske terapijske, a prije svega preventivne vrijednosti ovog sustava vježbanja.

Opsežne ankete koja se sustavno već 20 godina provode u zagrebačkom Medical Yoga Centru, jedinoj školi joge u Hrvatskoj s verifikacijama zdravstvenih institucija, nedvojbeno ukazuju na glavne aspekte zdravstvenog i terapijskog djelovanja programa joge, no ti su rezultati potpuno komplementarni spoznajama znanstvenih istraživanja o jogi koja se već desetljećima provode širom svijeta.

Živite zdravo u skladu s prirodom

Među najizrazitije zdravstveno-terapijske učinke joge ubrajaju se djelovanja na kralježnicu, cirkulaciju, kardiovaskularni sustav i posebno krvni tlak, no isto tako i na “popularne” aspekte zdravlja i tijela, poput mršavljenja, tena, i sl. Kako?

Prije svega redovitim vježbanjem jednostavnih i tijelu ugodnih jogijskih vježbi (asana). Katkada vježbe same po sebi u vrlo kratkom roku daju čudesne rezultate: nestaje nesanice, prestaju bolovi u leđima, definitivno se otklanja problem opstipacije i sl. Naravno, za mnoge zdravstvene tegobe rješenje nije niti brzo niti dolazi preko noći.

Vježbe u kombinaciji s disanjem, prof.
Mirjana Šoštarić

Sve ovisi o tome koliko je stanje ozbiljno, od kada datira i – posebno kod tegoba koje uključuju i psihičku komponentu – koliko je pravi problem duboko u nama, našoj svijesti ili podsvijesti. Obećavati u takvim slučajevima brze rezultate, što je česta manira kojekakvih “alternativaca” sumnjive stvarne vrijednosti, doista je znak nestručnosti i prije svega neodgovornosti.

Općenito, najbolje je rješenje u svakom slučaju – zdrav život u skladu sa zakonitostima prirode. Koje su to zakonitosti?

Možda je lakše shvatiti koje NISU. Na primjer, forsirani radni dan u jurećem tempu s bezbroj stresova sasvim sigurno nije ono što bismo nazvali “prirodnim” i zdravim za organizam. Gutanje kojekakvih tableta ili stimulansa također. O duhanu da i ne govorimo. Jogiji će ovdje dodati i pretjerani seks usmjeren prije svega na tjelesna zadovoljstva bez duboke duhovne komponente, no to ne već teme za neku drugu raspravu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo