Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Vide: Čemu još može služiti popularni “Box” ?

Foto: Shutterstock

Bez obzira da li vježbamo u nekom gymu ili gledam video sa You Tubea, ukoliko unutar nekog seta vježbi primijetimo upotrebu popularne ‘kutije’; u cca 70% slučajeva to je neki od naskoka na istu.

Naskoci su dio treninga i mislim da imaju svoju svrhu ali problem sa dotičnima je taj što naskoke rade i oni koji ih trebaju raditi ali i oni kojima isti samo odmažu, a da ne govorim o mogućnosti ozljede. Super je kad vidite neki kul trening i kako ga tamo neki trener izvodi, ali prvo što se morate zapitati da li je to primjereno za vas i vašu razinu:

  • Motorike
  • Kondicije

To važi i za trenere koji svojim klijentima daju naskoke na box bez da uopće pogledaju kako im stopalo stoji, da li im je trup stabilan i još hrpu stvari koje bi iskusan trener trebao procijeniti prije nego ubaci takvu vježbu u svoj/klijentov trening. Iako bi se o ovome dalo pisati, ipak ću se tu zaustaviti i pokušati vam predočiti da box možete koristiti i na druge sigurnije načine. Tu prvenstveno mislim na razna penjanja i silaženja sa istog (dotičnu temu sam obradio prije par mjeseci pa si bacite pogled), te varijante čučnjeva, iskoraka i slično.

Da sve ne bi bilo tako ‘dosadno’, danas sam vam odlučio proširiti vidike i pokazati da uz ‘varijaciju na temu’ možete itekako opteretiti vaše noge i cijenjenu pozadinu a jedino što vam je potrebno je box koji odgovara vašim sposobnostima/mogućnostima. Naravno, ukoliko niste spremni, sigurno nećete krenuti sa visokim ‘preprekama’ već je logično da takve vježbe prvo radite na kutijama koje su niže pa tek onda kada tehnika bude proporcionalna vašim motoričkim sposobnostima, krenete na više boxove.

Cijela priča ustvari počiva na kombinacijama čučnjeva, iskoraka, penjanja, silaženja uz upotrebu kutije za penjanje (valjda je to službeni naziv). Te kombinacije mogu biti svakojake ali ono što im je zajednički nazivnik je da stabilnost kompletnog kinetičkog lanca (od stopala pa sve do lopatice/ramena/ruku) ne smije niti u jednom trenutku biti narušena. Ukoliko bi se to desilo tada gubite stabilnost i može doći čak i do pada sa kutije. Stoga je vrlo bitno da ste sa čučnjevima, iskoracima i nagazima na ‘ti’ pa tek onda krenete u izvođenje ovakvih kombinacija.

Odmor je važna komponenta zdravog napretka u procesu treninga

Inače vrlo rijetko vidim da se ovakve kombinacije koriste, što je zapravo velika šteta ako uzmemo u obzir da iste mogu itekako pomoći što u učvršćivanju vašeg tijela, što u razvoju nekih vrlo kompleksnih motoričkih sposobnosti. U prilogu je i video sa par kombinacija pa ukoliko se osjećate spremno za izazov, GO FOR IT!  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo