Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Video: Gume za “po doma” su savršen rekvizit za stražnjicu i noge

Foto: Shutterstock

Ako ste se ikada zapitali kakav bi vam rekvizit bio koristan za kućno vježbanje, toplo vam preporučam gume. Gume (ili na engleskom elastic band – ako ćete htjeti posjetiti ebay) su vrlo jednostavne, relativno jeftine i dostupne gotovo na svakom uglu.

Ako ste se ikada zapitali kakav bi vam rekvizit bio koristan za kućno vježbanje, toplo vam preporučam gume. Gume (ili na engleskom elastic band – ako ćete htjeti posjetiti ebay) su vrlo jednostavne, relativno jeftine i dostupne gotovo na svakom uglu. Možete ih nabaviti u Hrvatskoj ili se malo poigrati pa ih naručiti preko neta. Koju god kombinaciju da izaberete, nećete pogriješiti jer vas set guma (za noge – onih manjih) košta nekih dvadesetak dolara a sreću koju ćete osjetiti tijekom treninga s njima se uredno može procijeniti MasterCardovom reklamom – ‘neprocjenjivo’ ☺

Ustvari, cijela fora s tim gumama je da su vježbe vrlo jednostavne a u isto vrijeme izrazito učinkovite. Nema šanse da ne ‘osjetite’ bedra i guzu a sve kroz jednostavne pokrete bez puno ‘kerefeka’. Još jedna bitna prednost u radu sa gumama je ta da se s njima baš i ne možete ozlijediti jer iste lijepo pogađaju mišiće dok su zglobno tetivni sustavi relativno malo opterećeni.

Naravno, kao i kod svega drugoga, postoji par smjernica koje bi morali zadovoljiti kako bi nam vježbanje bilo efektivno, i kako bi sigurno odradili zamišljeni trening.

Evo par stvari na koje trebate obratiti pažnju:

  • Stabilnost trupa mora biti vaš prioritet – ako trup nije stabilan, budite sigurni da niti noge neće imati potrebnu ‘stabilnost’ za izvođenje vježbi

  • Pri vračanju guma ‘u početni stav’ (bez obzira gdje pozicionirali gumu – oko stopala, oko gležnja, ispod koljena, iznad koljena), pripazite da vam guma sama ne vrati nogu koja izvodi pokret već da fazu ‘vračanja’ (ekscentrične kontrakcije) izvedete kontrolirano i pravilno

  • Kod početnog stava (ovo vrijedi za sve vježbe u stojećem stavu), pripazite da vam guma ne povlači koljena/noge u neki neprirodni položaj već budite svjesni vašeg početnog stava i činjenice da se samo iz pravilnog početnog stava može krenuti u pravilan pokret. Ukoliko vam je pozicija narušena već kod početnog stava, zasigurno niti efekti vježbe neće biti najsjajniji.

Da ne duljim previše (jer ni ne moram), jedna pametna za kraj – bacite pogled na video i isprobajte ovaj ‘magićni rekvizit’ jer sam siguran da nećete požaliti!

Do sljedećeg pisanja budite mi lijepi, zdravi i veseli ☺

Video sniman u  u Sparta gym-u 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo