Video: Ubacite u višu brzinu i savladajte postavljene izazove - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Video: Ubacite u višu brzinu i savladajte postavljene izazove

Foto: Shutterstock

Iako bi se naslov mogao protumačiti i kao neka novogodišnja odluka, isti ipak nije pisan s tom namjerom. Kako se u svojoj kolumni primarno bavim vježbama ‘za po doma’, danas sam odlučio odvojiti malo vremena i napisati nešto o vježbama koje su kao ‘izvedenice’ proizašle iz nekih drugih vježbi (mogli bi smo reći ‘osnovnijih vježbi’), a njihov zajednički nazivnik je taj da će vam (uz mišiće) na kušnju staviti i vaše funkcionalne sposobnosti.

Te famozne funkcionalne sposobnosti bi laički mogli opisati i kao ‘kondiciju’ ili onaj feeling kojeg imate kada se pješke penjete na 4 kat zgrade noseći vrećice s placa u rukama. Sjećate se tog neodoljivog osjećaja kada vam srce lupa ‘u grlu’ dok se s druge strane borite za svaki udisaj i čini vam se da bi se svakog trenutka mogli srušiti. Da, to je taj osjećaj kojeg svi doživimo i onda sami sebi ‘skidamo Bogove s neba’ zašto smo u tako lošoj formi i obećajemo si da ćemo od ponedjeljka posvetiti više vremena svome zdravlju. Ah taj ponedjeljak……

A da bi vam ja olakšao situaciju, pripremio sam vam nekoliko vježbica koje će vam pomoći da se ne osjećate baš toliko loše nakon egzibicije sa punim vrećicama u zgradi bez lifta.

Prije nego kliknete play za video u prilogu, pročitajte ovih par redaka teksta o tome zašto i čemu nam ustvari služe dotične vježbe, a onda se bacite u svladavanje postavljenih izazova.

Dakle, cilj ovakvih vježbi je da nam u isto vrijeme rade mišići ali da taj rad bude visoko intenzivan (srce na HIGH) kako bi u isto vrijeme što učinkovitije trošili kalorije te razvijali naš anaerobni kapacitet (možemo reći kondiciju). U takvom režimu rada, svašta nešto ‘lijepog’ se događa u našem organizmu samo ima jedna caka. A ta caka je da osjećaj kojeg proživljavamo dok radimo tako nešto, budi u nama želju za odustajanjem i preklinjanjem sebe zašto smo uopće počeli s tako nečim odvratno teškim. Šalu na stranu, ne, nećemo se osjećati ugodno ali ako se osjećate ugodno onda možete biti sigurni da benefiti vašeg treninga baš i neće biti preveliki.

Ne kažem da morate dušu ispustiti na treningu ali budite sigurni da vježbanje u ‘zoni ugode’ neće donijeti prevelike promjene na vašoj figuri.

Kada pričamo o tome kako i koliko raditi vježbe u prilogu (i druge slične vježbe), odgovor leži u tome kakav trening želimo napraviti. Ako želite satrati sami sebe u nekom opasnom workoutu onda ih možete raditi u intervalnom režimu rada, npr. 30” rad, 15” odmor i tako 8 – 12 setova. Ukoliko pak želite da jedna od tih vježbi služi kao vježba unutar nekog kruga snage tada možete raditi u intervalnom režimu rada ili na određeni broj ponavljanja. Ono što je bitno je, koliki je odmor nakon te vježbe (i da li ga uopće ima).

Ukoliko želite povećati intenzitet treninga, odmori će vam biti kratki – do 30”, dok kod dužih odmora ćete smanjiti intenzitet treninga ali opet dobiti neke druge benefie. Dakle, sve je stvar cilja kojeg želite ostvariti treningom a koji god cilj da odaberete budite sigurni da će vam vježbe iz priloga itekako poslužiti 😉

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo