Kobra je zmija koje se toliki ljudi panično boje (zaboravljajući da više od 90 posto kobri uopće nisu otrovnice) prije nekoliko je milenija drevnim jogijima bila inspiracija za jednu vrlo jednostavnu vježbu koju svaki početnik može izvesti, a koja doista podsjeća na zastrašujuće podignutu kobru spremnu na skok.

Tehnika izvođenja

Legnite na prostirku potrbuške, nogu ispruženih jedna uz drugu, laktova savijenih, a dlanova postavljenih u visini ramena ili lica. Oslonite se na vrh čela i polako izdahnite. Uz polagani udisaj (kroz nos) postepeno podižite najprije glavu, a zatim prsa i trbuh oslanjajući se na ruke. U gornjem položaju ostanite sekundu-dvije zadržavajući dah, a zatim se uz lagani izdisaj polako spustite na pod, spuštajući poput “obrnutog filma” najprije trbuh, pa prsa i glavu. Nakon nekoliko trenutaka, uz novi udisaj, pokret ponovite ukupno 4-10 puta.

Zdravstveno-terapijski učinci

Eliminiranje bolova u kralježnici, ispravljanje kifoza, poboljšanje rada unutrašnjih organa, posebno jetre, slezene, žučnog mjehura i gušterače, poboljšavanje probave i uklanjanje opstipacije, te umanjenje tegoba bolnih i neredovitih mjesečnica, uz zamjetan osjećaj opuštenosti i mira.

Kontraindikacije

Vježba se ne preporučuje osobama s oštećenim lumbalnim dijelom kralježnice, te osobama koje su nedavno imale operaciju u predjelu abdomena. Zbog mogućeg pada tlaka tijekom izvođenja vježbe, oprezno ju trebaju izvoditi i niskotlakaši.

Posebne napomene

1. Opisana varijanta vježbe je tzv. “dinamička varijanta”. Možete pokušati i statičku varijantu kod koje u konačnom (gornjem) položaju ostajete neko vrijeme duboko i mirno dišući.

2. Tijekom cijele vježbe donji dio tijela, trbuh, stražnjica, noge su potpuno opušteni.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo