Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Voda kao izvor života ili kao mit koji nam se svakodnevno servira?

Foto: Shutterstock

Da li zaista ima ikakve istine u izreci: ‘Pijte 8 čaša vode dnevno za čišći i zdraviji organizam!’, ili je to sve samo jedna velika reklama?

Svako toliko naiđem na neku ‘planetarno popularnu’ izreku u vezi zdravlja o kojoj onda slušam ovakve ili onakve hvalospjeve. Naravno, s vremenom sam se prestao uzbuđivati oko takvih stvari već prihvaćam da moć marketinga radi svoje, bez obzira koliko neka informacija može biti totalno irelevantna (da ne kažem ponekad i štetna) po pitanju onoga što tvrdi/preporuča.

Kako sam pisao u nekom od svojih prethodnih tekstova, koliko god nam je brza razmjena informacija/Internet donijela dobroga, toliko smo i bombardirani raznim, doslovno glupim informacijama, koje nam serviraju razni ‘stručnjaci’ a u pozadini cijele priče očito stoji neki prodajno – marketinški trik.

Iako ova informacija (iz naslova) nije toliko nova ili ‘hit’, zbog ovih paklenih vrućina odlučio sam malo pronjuškati što znanost kaže o ovom (oprostite mi na izrazu) GLUPOM mitu! Da, usuđujem se reći glupom jer zbilja ne znam kako bi okarakterizirao bedastoću o 8 čaša vode dnevno?!

Ok, idemo redom….

U zadnjih 15ak godina, svijet se suočio sa drastičnim povećanjem proizvodnje vode. Čak i regije/zemlje koje imaju pitku vodu (čitaj HRVATSKA) su počele naveliko proizvoditi vodu i istu prodavati svima i svakome. Upravo zbog takvog marketinga nije neobično vidjeti sve veći broj ljudi sa bocom polalitarske vode u ruci.

Plivanjem otopite kilograme na godišnjem odmoru

Iako nikome nije jasno od kuda je potekao ovaj ‘pametan’ savjet, niti ima ikakvog znanstvenog dokaza u korist potonje tvrdnje, ako nasumice pitate ljude u vezi ovog mita, većina će ih odgovoriti da su čuli za isti (ili nešto slično) i da su također čuli kako je to zdravo/korisno za svašta nešto. E sad, sve bi to bilo donekle i u redu da se nismo zaboravili na trenutak i prestali ‘brojati’ tekućinu koju unosimo kroz hranu – prvenstveno voće, povrće i mliječne proizvode. Za neke od nas, upravo te količine su više nego dovoljne za zadovoljenje dnevnih potreba za tekućinom a ako još dodamo da prosječna osoba minimalno još popije cca 0,5l vode, onda zaista nema potreba za dnevnim upražnjavanjem ovog mita. Naravno, količina vode koju unosimo u organizam varira o nizu čimbenika koji su individualnog karaktera (genotip, sastav tijela) te objektivnih činjenica na koje ne možemo utjecati (vremenske prilike i slično). Najbolji i jedini savjet koji će vam trebati u vezi dnevnog unosa tekućine je:

Izgradite svoj obrazac unošenja tekućine i prilagodite ga vremenskim uvjetima, a ‘višak’ vode sačuvajte za generacije koje dolaze jer nam ionako svi predviđaju nove ratove upravo zbog VODE!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo