Zašto dijete ne funkcioniraju bez vježbanja? - Ordinacija.hr

Kratka povijest evolucije i što iz nje možemo naučiti…

Da, dobro ste pročitali! Dijete NE FUNKCIONIRAJU, odnosno postoji jako dobar razlog zašto se velika većina ljudi vrati na staro nakon što završe određenu dijetu. Ustvari, odmah ću se ispraviti i reći da dijete funkcioniraju jedino u slučaju kada ona postane način prehrane od tog trenutka pa do kraja života; ali tada govorimo o trajnom mijenjanju prehrambenih navika a ne dijeti.

Gledajući logično, možemo se zapitati što je dijeta?

Dijeta je ustvari reguliranje tjelesne težine pomoću prehrane, na neko kraće vrijeme. Zašto ne na duže; možete se pitati…..odgovor je jednostavan; većina dijeta ima rok trajanja i u većini slučajeva postoji neko propisano vrijeme unutar kojega bi trebali skinuti tih XY kila. Nakon toga se podrazumijeva da se vratite na staro, što je ustvari medvjeđa usluga samome sebi, jer se tada izgubljene kile vračaju, ponekad čak i sa dodatkom od kilu/dvije.

Naravno, za ovo postoji logično objašnjenje a ono se krije u našoj evoluciji i načinu funkcioniranja našeg organizma (metabolizma), zbog kojeg smo btw. i preživjeli tolike godine na ovoj našoj planeti. Ustvari da ne duljim priča ide ovako……

Nekad davno, mi smo jeli svakih par dana i to smo (do pojave oruđa) većinom jeli bobice i plodove koje smo mogli skupiti sa zemlje. Naravno, to je zahtijevalo veliku kontrolu našeg organizma da ne rasipa teško zarađenu energiju, već smo zbog usporavanja metabolizama bili sposobni preživjeti više dana bez hrane. Taj evolucijski obrambeni mehanizam nije nestao sa pojavom oruđa, lovca, lovine i mesnih obroka, već se samo upgrade na jednu višu razinu (jer je sada uz proteine biljnog podrijetla probavljao i proteine životinjskog podrijetla).

Celulit je problem koji otkriva sve vaše loše navike! Saznajte kako ga spriječiti

Gledajući to sve iz ove sadašnje perspektive, možemo reći sljedeće; okolnosti su se promijenile ali naša građa i funkcioniranje organizma i ne baš toliko.

Danas imamo hrane i jedemo stalno i svugdje a naš organizam višak hrane prepoznaje kao hranu za dane kada ćemo gladovati te sukladno evolucijskom nasljeđu istu skladišti u našem tijelu u obliku masti. Sada kada smo shvatili da nam organizam skladišti mast (i zašto to ćini), vrijeme je da shvatimo zašto dijete ne funkcioniraju.

Dijeta nije ništa drugo nego rapidno uskraćivanje kalorija naše organizmu

Naš organizam treba određenu količinu energije za normalno funkcioniranje a ukoliko istu ne dobije, kreče usporavanje metabolizma kako bi održao organizam u kakvoj takvoj homeostazi tj. ravnoteži svih funkcija u organizmu. To na primjer znači da je vaš metabolizam prije dijete trošio 2000kcal a nakon par tjedana dijete troši 1600kcal. Ovo je samo primjer kao naš metabolizam funkcionira a koliko se isti ustvari uspori ovisi o X faktora kao što su godine, razina aktivnosti, omjer mišićne i balasne mase u tijelu, prehrambene navike, način života i druge stvari. Naravno, svima je cilj ubrzati metabolizam (da trošimo više energije – a ne manje energije) a to se radi kroz:

  • Kretanje, vježbanje i tjelesnu aktivnost

  • Reguliranu prehranu unutar koje su pravilno raspoređeni svi makro i mikro nutrijenti.

Naravno, nitko ne kaže da vi ne možete biti u normalnom kalorijskom deficitu ukoliko imate cilj smanjiti potkožno masno tkivo ali zato u isto vrijeme morate poraditi i na povećanju mišićne mase kako bi vaše tijelo krenulo ubrzavati a ne usporavati metabolizam. Upravo zato su vježbanje i prehrana međuzavisni parametri i NE FUNKCIONIRAJU odvojeno. Krećući od potonjeg, nema te dijete koja će vam dati trajni rezultat, već ćete se uvijek i stalno vrtiti u krug. Jedino kvalitetno i logično rješenje je da ukoliko želite poraditi na redukciji potkožnog masnog tkiva, isto učinite kroz vježbanje i pravilno raspoređenu prehranu a dijete ostavite za sobom, jer ionako od njih nema koristi.

Evo još nekoliko načina kako učvrstiti vašu voljenu pozadinu…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo