Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Zašto je meditacija dobra za želudac, a vježbe pretklona za seks?

Foto: Shutterstock

Hrvački trener Stevan Horvat ovako je objasnio razliku pristupa treningu na Istoku i Zapadu: “Naložite li grupi europskih hrvača da stoje na glavi prvo će pitati zašto, a tek onda početi vježbu. Japanski će se hrvači bez pitanja odmah postaviti na glavu, a izađete li iz dvorane i zaboravite slučajno na njih, dubit će na glavi dok ne padnu u nesvijest.“

Zbog istog je sindroma njemački učitelj joge Wolfgang Maske zavapio na seminaru u Munchenu: “Bože, Nijemci ne mogu ni udahnuti a da ne pitaju zašto, a Indijac će, ako mu to njegov učitelj kaže, bez suvišnih pitanja leći na krevet sa čavlima ili popiti naiskap 3 litre slane vode!“ (riječ je o vježbi čišćenja želuca jednostavnog naziva shankaprakshalana – op.a).  

Činjenica je doista da Zapadnjaci za sve traže neko logičko, medicinsko ili znanstveno objašnjenje, a istini za volju niz je jogijskih zakonitosti koje se tek uz fiziološko  objašnjenje prestaju činiti besmislenima.

Zašto, primjerice, meditiranje regulira probavu kad, naizgled, sjedenje isprepletenih nogu i ponavljanje nekakve mantre nema baš nikakve veze sa želucem? Odgovor: meditacija nas smiruje pa nestaju svi psihički uvjetovani uzroci probavnih tegoba, a duboko disanje u meditaciji, potvrdit će i fiziolozi, stvara ritmičku izmjenu razlike tlakova torakalne i abdominalne šupljine što rezultira pojačanom cirkulacijom unutar probavnog sustava, dok istovremeno pokreti dijafragme i trbušne muskulature masiraju probavne organe.
Sličan primjer je i jogijsko učenje da vježbe dubokog pretklona otklanjaju neke seksualne probleme. Objašnjenje je (pojednostavljeno i skraćeno, naravno) u činjenici da takve vježbe optimaliziraju funkciju onih živaca autonomnog živčanog sustava koji inerviraju sve organe urogenitalne regije, a i u ovom slučaju je na djelu uspostavljanje pojačane cirkulacije.
Današnja vježba, usput rečeno, djeluje i na probavu i na seks, ali i na niz drugih aspekata zdravlja.

Vježba: Otkloni u sjedu

Počinje u uspravnom sjedu razmaknutih nogu dubokim udisajem i podizanjem lijeve ruke. Uz izdisaj savijate se prema desnoj nozi. Tako ostanete neko vrijeme mirno i duboko dišući, a zatim se uz udisaj podižete, pružate ruku uvis pa uz izdisaj slijedi povratak u početni položaj. Sve se zatim izvodi na drugu stranu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo