Zbog čega naše tijelo prestaje ubijati stanice raka? - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Joga za zdrav i sretan život

Zbog čega naše tijelo prestaje ubijati stanice raka?

U ljudskom se tijelu, tvrde znanstvenici, tijekom života razviju milijarde stanica raka, no samo u određenim okolnostima ishod može biti fatalan. Razilaženja u teorijama počinju trenutkom pokušaja definiranja tih “fatalnih okolnosti“.

Koban gubitak unutrašnje ravnoteže

Po dr. Carlu Simontonu to su poremećena emotivna stabilnost, psihijatar Hans Eysenck glavni uzrok vidi u karakteru osobe, dok većina stručnjaka ukazuje na već uobičajene uzročnike: stres, alkohol, pušenje, lošu prehranu… Liječnici drevnog Istoka, baš kao i suvremeni znanstvenici, mišljenja su da naše tijelo ima besprijekorne mehanizme kojima automatski ubijaju stanice raka, no problem nastaje kad je tijelo izbačeno iz psihičke ili fizičke ravnoteže.

Jogiji su uzrok raka pripisivali nedostatnoj opskrbi tijela kisikom, pa nije slučajno da je i niz vježbi joge usmjereno na poboljšanje funkcije disanja i opskrbe kisikom. Pri tome treba naglasiti da je i potpuni izdisaj (kojeg posebno stimulira današnja vježba) zbog čišćenja pluća od zagađenog zraka, jednako bitan za optimalno funkcioniranje disanja kao i dubok udisaj.

Vježba: Jelenjak

Iz početnog klečećeg položaja (sjeda na petama), uz potpuni duboki udisaj, podižemo se na koljena i ruke ispružimo visoko iznad glave. Potom, se uz dugi i potpuni izdisaj saginjemo sve dok glavom ne dotaknemo pod. istovremeno ruke guramo naprijed i podižemo potkoljenice. Uz novi udisaj ponovo se podižemo s visoko ispruženim rukama, a zatim se uz mirni izdisaj vraćamo u početni sjed na petama. Sve to ponovimo još nekoliko puta.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo