Kolumnisti i blogeri: Zdravi i u formi

Zbog previše vježbanja izgubila sam mjesečnicu, a nastradala mi je i štitnjača

Shutterstock

Sjećam se svoji ranih 20-ih kad sam tek zakoračila u svijet fitnessa. Moram priznati da tada nisam mnogo znala pa sam mnogo griješila, neke greške sam morala napraviti više puta da bi naučila lekciju.

Jedna od njih je bilo vrijeme trajanja treninga. Imala sam fazu od godinu-dvije kada mi je trening trajao do 2 do 2 i pol sata. Da. Dobro ste pročitali, 2 i pol sata 5 puta tjedno. Kao da sam neka profesionalna sportašica i kruh na stolu mi ovisi o treningu i izvedbi na terenu.

„Leđa ravno, uspravi se!“ Imamo vježbe koje će vam pomoći popraviti držanje

Za bolje rezultate treba se pomučiti…

Prvo bih otrčala 5 km, onda odradila trening za određenu mišićnu skupinu na svim spravama koje sam našla, a služe za te mišiće na koje sam se namjerila tog dana, 100 ponavljanja na svakoj spravi, da bude okruglo, jel…?

Čim više, tim bolje – postići ću bolje rezultate tj. brže budem smršavila, a kad smršavim život će biti savršen, kao svim divnim curkama Instagrama/Facebooka. Zvuči li imalo poznato?

Teretana u kojoj sam tada trenirala bila je krcata kvazi-trenerima koji su bili jako široke ruke u davanju savjeta mladim, nadobudnim vježbačima jer su ih jedino oni slušali. Na moju žalost ja sam bila jedna od njih koja se povela za „brže-više-jače“ motom. Ti beskrajni sati u teretani, vježbe i bol koje sam se prisiljavala trpjeti, jer kako ono ide „Go big or go home“, su me doveli do toga da sam izgubila menstrualni ciklus na 11 mjeseci, kortizol – stres kojem je moje tijelo bilo izloženo je prevagnuo i naštetio radu moje štitnjače pa mi sad jutra započinju, osim treningom, i tabletom Euthyroxa.

Na teži način sam naučila koliku ulogu igra vrijeme trajanja treninga u životu mlade nadobudne vježbačice! Znam koliko je teško biti nadobudna vježbačica s viškom kilograma i čeličnom voljom da ih skine u najkraćem mogućem roku i moj savjet vama koje ste se pronašle u nekom retku ove kolumne je da zaslužujete bolje.

Vježbe za prevenciju ‘mlohavog’ trbuha nakon poroda – jednostavne i učinkovite

Zaslužujete uzeti si vremena koliko vam treba da se prilagodite svojim odlukama psihički, emocionalno i onda na kraju fizički. Suvišni kilogrami se ne gube beskonačnim treninzima, ne gube se izgladnjivanjem i preskakanjem obroka, „šlauf“ s trbuha neće nestati preko noći jer nije preko noći došao.

Višak masnih naslaga ćete otpustiti postepeno, pravilnom prehranom i tjelovježbom koja će trajati maksimalno do 75 minuta (s uključenim zagrijavanjem i istezanjem), smršavit ćete kad se opustite, pobrinete se za sebe, svoje gušte – značilo to da ćete pojesti sladoled jedanput tjedno – uživajte u njemu, bez kalkulacija o kalorijama koje ima. Uživajte u životu i opustite se.

Koliko doista treba vježbati?

Prema istraživanjima Američkog sveučilišta sportske medicine za „topljenje“ masnog tkiva trebali bi vježbati od 150-300 minuta tjedno treninge visokog intenziteta. Ispitanici koji su vježbali 250 minuta i više tjedno imali su bolje rezultate u ovom istraživanju od onih koji su imali veći obujam treninga tj. dulji.

Za gubljenje kilograma preporučuju se raznovrsne kraće aktivnosti visokog intenziteta. Takvom kratkom, ali intenzivnim vježbanjem tijelo gubi više kalorija dok miruje, u periodu odmora.

Odgovor na pitanje „Što jesti?“ je zapravo jako jednostavan. Hranu. Pravu, neprerađenu hranu. Puno sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica, hrane bogate proteinima i zdravim masnoćama. Istražujte, učite, osjetite svoje tijelo – koje namirnice mu više odgovaraju, a koje malo manje i ravnajte se po tome.

Jedite polako, žvačite sporo, doživite taj super nutritivan i fin obrok koji je pred vama; koji će postati dio vas. Jer ako samo malo razmislite mi jesmo upravo ono što jedemo, sad je na vama odluka hoćete li biti „fake, easy and cheap“.

Pravilna prehrana je za svakog od nas različita, kao i potreban kalorijski unos. Nismo svi isti, tako da tu u startu vidite manjkavost dijeta koje su super za sve i obećaju instant rezultate. Cijenite sebe, nemojte se povesti za njihovim obećanjima mjesec dana prije plaže. Uostalom, idete na plažu, more ili gdjegod zbog sebe, a ne drugih, tako da kome se ne sviđa što vidi ili nema ukusa ili mu sunce ide u oči)…

Ukočeni ste i sve vas boli? Imamo rješenje za bolju cirkulaciju i razgibane zglobove

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo