Kolumnisti i blogeri: Trening zona

Želite li postati snažniji, naučite se – kretati! (1. dio)

Za osobu koja većinu dana provede sjedeći nije idealno i jedino riješenje klasičan, tradicionalan trening u teretani. Puno bolja varijanta je da u trening ubacite bodyweight vježbe (vježbe s vlastitim tijelom), jer će vas one osnažiti i učiniti mobilnijim.

Svi oni koji imaju zavidno odrađeni staž u teretani, ali i oni koji imaju barem nekog iskustva s vježbanjem, znaju da su u nekom trenutku osjećali kao da su stigli do zida. Nakon niza tjedana lijepog napretka uslijedio je zastoj. Taj zastoj znači da je vježbač dosegnuo plato. U čemu je tajna tog fenomena koji mnogim sportašima i rekreativcima zadaje glavobolje? Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Želite li biti snažniji i učinkovitiji morate se naučiti – pravilno kretati.

Danas većina ljudi ima isti problem. Mnogi zbog sjedilačkog načina života pate od lošeg držanja. Zbog toga su im mnoge kretnje postale nefunkcionalne. Tijelo se toliko naviknulo na te krive kretnje da su one postale standardne. Osim zastoja u tijeku vježbanja i izostanka napretka, loše kretnje dovode i do ozljeda. Stoga za početak treba naučiti pravilno se kretati.

Hard Body

Zato za osobu koja većinu dana provede sjedeći nije idealno i jedino riješenje klasičan, tradicionalan trening u teretani. Puno bolja varijanta je da u trening ubacite bodyweight vježbe (vježbe s vlastitim tijelom), jer će vas one osnažiti i učiniti mobilnijim.

Ključna stvar na tome putu je ojačati središnji dio tijela, taj famozni “core”, jer ono nam služi kao potporanj. Neke teorije slikovito opisuju taj potporanj uspoređujući ga s kotačem. Središnji dio tijela je kao glavnina kotača, dok su ljudski udovi kao žbice. To znači da bez jakog središta nema ni pravilnog pomicanja udova. Jako središte preduvjet je snažnog tijela i dobrog raspoređivanja energije. Sportaš koji ima jak “core” može zasigurno dizati veće težine.

Za očekivati je da će neki mišići kojima se mnogo služimo postajati sve aktivniji, dok će oni koji su zapostavljani postajati sve slabiji i nefunkcionalniji. No, od mišićne neravnoteže ne pate samo obični smrtnici koji cijeli dan sjede u uredu i ne kreću se previše. Nerijetko se može primijetiti i kod vrhunskih sportaša da im određene mišićne skupine ne rade dovoljno.

Zbog toga svaki vježbač mora osvjestiti koje mišićne skupine su kod njega aktivne, a koje ne funkcioniraju dobro, jer u protivnom snažni mišići bivat će sve jači, a slabi slabiji. Primjerice, ako netko ima slabije kvadricepse, a jače mišiće gluteusa, tijekom vježbanja stalno će jačati upravo gluteuse. Kvadricepsi će pak postajati sve slabiji. Čim se taj problem dobro uoči i krene se raditi na njemu, mogu se očekivati mnogo bolji rezultati. Kada se slabe točke pretvore u prednost, lepeza kretnji postaje sve veća, mobilnost je bolja, a i stabilnost zglobova je veća. Tijelo koje je u ravnoteži mnogo je snažnije i jače, a ozljede su svedene na minimum.

Dakle, za početak bih vam preporučio da probate Hard body – kompletan trening sustav, vježbe s prvog trenažnog DVD –a “Snaga & mobilnost”. Sve o Hard body sustavu saznajte ovdje i u kolumni HARD BODY – u 12 tjedana do forme života!

Nastavak u idućoj kolumni…

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo