Zimsko vrijeme je idealno za vježbanje u društvu obitelji - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Zimsko vrijeme je idealno za vježbanje u društvu obitelji

Foto: shutterstock

Vrijeme je teških kaputa, stiskanja od zime, sjedenja i kući pred TV ili za pametnim telefonima. Ramena su se povila naprijed, šake okrenule prema natrag, glave je legla skoro na prsnu kost a mi smo sve umorniji i bezvoljniji. Zašto?

Nije razlog samo manjak sunčanih dana i dnevnog svjetla već se tijelo stisnulo da sačuva toplinu ili je zaglavilo u nekom prisilnom položaju.

Što možemo učiniti ? Vježbati!

Sami ili cijela obitelj, u stanu u bilo koje doba dana. Ograničenja ne postoje samo treba započeti i zabava uz bolje raspoloženje i veću pokretljivost je garantirana.

Trebate pomagalo. Šal ili ručnik neka je dugačak barem metar.

Raširite ruke u širini tijela držeći omotane krajeve šala oko šaka. Ispružite ruke iznad glave tako da su laktovi pruženi. Zapamtite koliko ste podigli ruke i da li je negdje boljelo ili zatezalo kod pokreta. Naučiti ću vas kako ćete moći podići ruke još više i bez boli.

1. Stavite zategnuti šal iza tijela. Okrećite dlanove prema van tako da vas zategnuti šal podsjeti da spojite lopatice. Ponovite pokret nekoliko puta da tijelo zapamti da se lopatice mogu približiti.

2. Iz prethodne pozicije dodajte povlačenje lopatica dolje i pustite ih malo gore. Pokret prate i ramena dolje i malo gore. Tako će tijelo zapamtiti da se lopatice mogu pomaknuti i dolje.

3. Šakama okrenutim natrag zategnuti šal podižite od tijela koliko možete. Tako će se donji dio lpatica stabilizirati i ojačati uspravnu poziciju tijela.

4. Šal je i dalje iza leđa omotan krajevima oko šaka. Pokušajte lijevom rukom doći iznad glave tako da šaku desne ruke povlačite po leđima gore prema glavi. Učinak je višestruk. Istežete prednji i vanjski dio desne nadlaktice te vučete lopaticu prema kralježnici a lijevom rukom jačate stražnji nadlaktični mišić. Pokušajte istu vježbu na drugoj strani. Ako ne uspijete od prve nije važno samo vucite iza leđa zategnuti šal sa jedne na drugu stranu (kao kad trljate sami leđa).

5. Sada ponovite prvu vježbu i uspjet ćete podignuti ruke znatno više i lakše nego prije jer ste dobro pozicionirali lopatice.

6. Zategnutim šalom iznad i iza glave ispruženih ruku rotirajte su i lijevu stranu prateći pogledom poziciju. zatim se okrenite u desnu stranu najviše što možete. Ako su među vama razigrana djeca oni će to raditi brzo uz smijeh ali ako imate stariju osobu neka se rotira polakše da ne izazove vrtoglavicu. Odmorite ruke uz tijelo pa se istegnite u sljedećoj vježbi.

7. Ruke ispružene iznad i iza glave. Nagnite se u malo lijevu stranu tako da jako istegnete desnu ruku u zrak. Osjetit ćete izvlačenje ne samo ruke nego možda cijele desne strane tijela. Učinite istezanje i drugoj strani tijela podižući lijevu ruku visoko. Ponovite nekoliko puta.

8. Ponovo aktiviramo lopatice tako da ispruženih ruku u visini lica rotirate šake van i rastežete šal. Spajate lopatice da lijepo oblikujete mišiće ruku i leđa.

Napomene;

Ako ste u paru stanite u raskoračnom uspravnom položaju jadno prema drugome držeći po šal u svakoj ruci. Dogovorite se tko vodi vježbu jer jedna osoba povlači jedan šal tako da rotira drugu osobu naizmjenično povlačeći krajeve šala. Cilj vježbe je da polako istegnete jednu pa drugu stranu tijela u rotaciji, ali i da povlačeći šal k sebi povlačite svoju lopaticu ka kralježnici.

Ako imate mjesta i povjerenja o partnera postavite se u savinuti položaj sa malo savijenim koljenima (radi održavanja ravnoteže) u rukama držite krajeve šalova i zajedno se spuštate što niže uz napete šalove a zatim jedna osoba podiže jednu stranu u rotaciju a druga prati pokret istezanjem. Zajedno gledate u lijevo a zatim u desnu stranu.

Šal stavite na gornji dio leđa i ispružene ruke približite u visini grudi. Zadržite dok ne osjetite aktivnost grudnih mišića, a vježbu možete ponavljati i više od 20 puta ako želite popraviti izgled.

Odmorite i istegnite vrat tako da šal stavite sa stražnje strane vrata i lagano se naslonite na njega. Ispruženim rukama ispred lica povlačite jednu stranu šala što zaziva laganu rotaciju vrata u suprotnu stranu. Kod pružanje suprotne ruke vrat se masira i rotira u drugu stranu. Cilj vježbe je da oslobodi napetost stražnje strane vrata i poveća pokret glavom u stranu i natrag kao kod vožnje unatrag.

Stavite šal oko glave sa lijeve strane te desnom rukom lagano vucite u stranu a pritom lijevu ruku pokušajte povlačiti dolje. Zadržite blago istezanje barem minutu prije nego zamijenite ruku .

Ako vas boli i steže mišić sa desne strane između vrata i ramena postavite šal sa desne strane glave i lijevom rukom lagano povlačite naprijed i u stranu dok ne naciljate bolno mjesto. zadržite pokret i nateg sve dok ne nestane boli.

Na kraju stanite uza zid. Oslonite se cijelim tijelom i pokušajte osloniti glavu zatiljkom.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo