Lov na tihog ubojicu

Lov na tihog ubojicu

Tlak vam je povišen u ordinaciji, ali ne i kod kuće? Efekt bijele kute nije bezopasan, a pomaže NOMAT

Često znamo čuti od bolesnika da im je krvni tlak povišen samo kada dođu u ordinaciju, dok im je kod kuće tlak normalan.

Takvu situaciju zovemo efektom bijele kute i liječnik se mora uvjeriti da se radi o takvome fenomenu kako ne bi nepotrebno propisivao terapiju ako to nije potrebno.

No u poplavi različitih uređaja za kućno mjerenje tlaka sumnjive kvalitete, a imajući na umu da neki bolesnici ne pridaju dovoljno pažnje pravilnome mjerenju tlaka kod kuće, nailazimo na problem: kako pravilno prepoznati efekt bijele kute? Zlatni standard za dijagnozu arterijske hipertenzija, ali i stanja poput efekta bijele kute i maskirne hipertenzije je kontinuirano mjerenje arterijskoga tlaka – KMAT. No uređaji za 24 satno mjerenje krvnoga tlaka nisu uvijek i svugdje dostupni, a neki bolesnici ih nerado nose.

Na raspolaganju imamo još jedan uređaj – NOMAT. To je kratica za Nenadzirano Ordinacijsko Mjerenje Arterijskoga Tlaka. Radi se o automatskome oscilometrijskom tlakomjeru koji mjeri tlak kao i uobičajeni tlakomjeri za kućno i ordinacijsko mjerenje tlaka uz nekoliko posebnosti.

Kada liječnik ili medicinska sestra posumnjaju u efekt bijele kute kod neke osobe sada imaju mogućnost NOMAT-a. Smještaju osobu u tihu i izoliranu sobu u koju nitko neće slučajno ulaziti, posjedaju u pravilan položaj ispitanika (s oslonjenim leđima o naslon stolice, nogama neprekriženima, oslonjene podlaktice o stol), izabiru orukvicu pravilne veličine, upale uređaj za NOMAT, te izlaze van iz prostorije.

Uređaj je podešen da odbrojava 5 minuta prije početka napuhivanja orukvice. Tlak se mjeri 3 puta za redom uz razmak 1 minute između mjerenja. Takav postupak mjerenja krvnoga tlaka nalažu stručna društva u svojim pravilima za pravilno mjerenje tlaka kod kuće i u ordinaciji. Rezultati pojedinoga mjerenja se ne prikazuju tijekom mjerenja kako ne bi dodatno uznemiravale osobu. Na kraju mjerenja uređaj prikazuje prosjek zadnja dva mjerenja tlaka i pulsa.

Ovim jednostavnim uređajem može se lako doskočiti problemu povišenoga krvnoga tlaka izmjerenog u prisustvu liječnika ili medicinske sestre. No, ne smije se zaboraviti da osobe koje imaju takvu stresom izazvanu reakciju na mjerenje krvnoga tlaka, imaju vjerojatno takvu reakciju i u svakoj drugoj iole stresnoj situaciji koja ih snalazi u svakodnevnome životu.

Dugogodišnja istraživanja su dokazala da efekt bijele kute nije sasvim nedužno stanje, te da takve osobe imaju povećan rizik razvoja prave arterijske hipertenzije u odnosu na osobe koje nemaju efekt bijele kute. Stoga kada se i dijagnosticira efekt bijele kute, takve osobe moraju dolaziti na kontrolne preglede redovito (barem jednom godišnje), te i kod njih valja periodično tragati za oštećenjima ciljnih organa kako bi na vrijeme počeli liječenje i sačuvali organe od povišenoga krvnoga tlaka.

Znate li kako mjeriti tlak kod kuće za točne rezultate? Liječnica objasnila i kakav tlakomjer vam treba

Pripremila: dr. Ana Jelaković, nefrolog

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo