Soba čuda

Grad Sisak dao je prostor i pomaže uređenju Sobe čuda za senzornu terapiju

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije grad Sisak dodijelio je na trajno korištenje prostor u središtu grada za uređenje Sobe čuda koja će služiti za senzornu integraciju djece s teškoćama u razvoju.

Roditelje djece kojima je potrebna senzorna terapija više neće morati voziti u Zagreb jer će nakon uređenja Sobe čuda njihova djeca potrebnu terapiju moći dobiti i u Sisku.

Sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček ovaj projekt puno znači:

“Moje prijateljstvo s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije traje već nekoliko godina pa sam imala uvid u to što su napravili za svoje korisnike i njihove obitelji u Maloj kući u Petrinji. Uvijek mi je bilo žao što nešto takvo ne postoji i u Sisku, s obzirom da mi je bila poznato da njihove usluge koristi više od 40 djece s teškoćama u razvoju sa sisačkog područja. Senzorna soba potrebna je gradu Sisku i zbog toga smo vrlo brzo našli odgovarajući prostor.”

Roditelji koje svoje dijete vode na rehabilitaciju u Zagreb, izgube često i cijeli dan, zbog čega i ostatak obitelji trpi. “Takav život je jako težak. Drago mi je što sam mogla biti kotačić koji je sudjelovao u realizaciji ovog jako dobrog projekta. U ovom trenutku desetak djece iz udruge putuje u Zagreb gdje mogu dobiti terapiju senzorne integracije, a koja je potrebna za njih više od 30 s područja naše županije, ali si na žalost ostali članovi to ne mogu priuštiti. Otvaranjem senzorne sobe omogućit ćemo znatnu uštedu u ionako teškim životnim uvjetima u kojima žive obitelji djece s teškoćama u razvoju.”, izjavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

S obzirom na jako mali broj senzornih soba u Hrvatskoj, očekuje se da će u Sobu čuda dolaziti i obitelji izvan Sisačko-moslavačke županije, pa gradonačelnica Siska poziva sve da se pridruže inicijativi:

Bilo bi mi drago kada bi, svatko tko može, pomogao u realizaciji ovog projekta da što prije zaživi. Ne mora to biti isključivo financijska pomoć. Neke su se udruge uključile tako što su pomogle u uređivanju prostora i manjim građevinskim radovima. I to je pomoć koja puno znači. Zahvaljujem i svim donatorima koji su dosad pomogli kako bi djeca s teškoćama u razvoju što prije dobila senzornu sobu u Sisku.”

Prostor u Frankopanskoj ulici 5 u Sisku, površine 118 četvornih metara, većim dijelom bit će namijenjen za senzornu terapiju, a manji dio uredit će se za kabinet radne terapije, pa djeca s područja grada Siska više neće morati putovati na radno terapijske aktivnosti u Malu kuću u Petrinji. 

U humanitarnu akciju za uređenje Sobe čuda možete se uključiti novčanim donacijama, svojim znanjem i iskustvom, volonterskim radom, građevinskim materijalom te kupnjom namještaja i opreme. 

Donacije možete uplatiti na račun Udruge – IBAN HR3324840081105429603 (RBA d.d.) s naznakom “Za Sobu čuda” ili se javiti u Udrugu, u Ulici Jelene Babić 18 u Petrinji, e-mail: tajnik@uosismz.hr, tel. 044/719 482.  

Ana Abrahamsberg

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo