Uredimo terapijsku Sobu čuda za djecu s teškoćama u razvoju - Ordinacija.hr

Soba čuda

Uredimo terapijsku Sobu čuda za djecu s teškoćama u razvoju

Portal Ordinacija.hr i dm zajednički sudjeluju u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za uređenje i opremanje Sobe čuda u Sisku.

Soba čuda je projekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije čiji su članovi djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom kod kojih postoje različita tjelesna, intelektualna i osjetilna oštećenja.

Bit će to prva soba u Sisačko-moslavačkoj županiji za terapiju senzorne integracije koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju. Najbliži grad u koji djeca mogu ići na terapiju je Zagreb, pa su obitelji suočene s velikim troškovima putovanja.

“Nije to samo financijski trošak. Djeca koja nemaju teškoće itekako podnose teret člana obitelji s invaliditetom. Toj djeci potrebno je osnaživanje i odmak od svakodnevice gotovo u istoj mjeri koliko i roditeljima/njegovateljima jer vrlo često dobivaju puno manje pažnje i brige u kućanstvima uz “bolesnog” člana obitelji. Otvaranjem Sobe čuda poboljšat ćemo kvalitetu življenja obitelji jer će imati više vremena za ostale potrebe“, ističe Aleksandra Milković, tajnica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

“U našoj je udruzi 125 djece i mladih u dobi do 21 godine s teškoćama u razvoju. Zasad imamo 40 potencijalnih korisnika terapije senzorne integracije koja primjenom senzoričkih iskustava kroz igru i različite aktivnosti omogućuje djeci da poboljšaju motoričke, kognitivne, socijalne i govorne sposobnosti te da povećaju samopouzdanje i budu samostalniji.

Udruga u radnoj terapiji već ima više od 40 djece s teškoćama u razvoju od kojih je više od 30 s različitim poremećajima iz autističnog spektra, poremećajem koncentracije, mentalnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju i problemima u ponašanju”, kaže Aleksandra Milković.

Grad Sisak prošle godine dodijelio je Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije prostor za uređenje senzorne sobe površine 118 četvornih metara, u središtu Siska, u Frankopanskoj ulici 5, a projekt je nazvan Soba čuda. Grad i financijski podupire projekt; u akciju se uključio niz tvrtki, obrtnika i građana, no riječ je o derutnom prostoru koji zahtijeva potpunu rekonstrukciju, pa je svaka pomoć dobro došla.

“Nadamo se da će djeca s teškoćama u razvoju senzornu terapiju u Sisku moći koristiti već krajem 2016. godine do kada bi završili svi građevinski radovi i opremanje prostora. Istodobno s uređenjem Sobe čuda počela je edukacija dva senzorna terapeuta. Uz Sobu čuda uredit ćemo i prostoriju za boravak roditelja, kao i stručni kabinet u koji se nadamo smjestiti logopeda, koji nedostaje u Sisku”, kaže Aleksandra Milković.

U humanitarnu akciju za uređenje Sobe čuda možete se uključiti novčanim donacijama, svojim znanjem i iskustvom, volonterskim radom, građevinskim materijalom te kupnjom namještaja i opreme.

Donacije možete uplatiti na račun Udruge – IBAN HR3324840081105429603 (RBA d.d.) s naznakom “Za Sobu čuda” ili se javiti u Udrugu, u Ulici Jelene Babić 18 u Petrinji, e-mail: tajnik@uosismz.hr, tel. 044/719 482.     

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo