Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako začine čuvate u staklenkama kraće će trajati

Matt Webster, osnivač webshopa na kojem se prodaju začini iz cijelog svijeta, kaže kako im smeta svjetlost i toplina pa brže gube miris i okus

Začinima ne odgovara držanje u staklenkama jer se time uništava njihov miris i okus. Iako većina začina koje svakodnevno koristimo u svojoj kuhinji ima dug rok trajanja, dvije do tri godine, iz njih možete izvući puno više ako ih pravilno skladištite.

Matt Webster, osnivač webshopa Seasoned Pioneers na kojemu se mogu pronaći začini iz cijelog svijeta, podijelio je neke savjete za Mirror.

Ayurveda – Prehrana bogata začinima za zdravlje organizma

Preporučuje se kupovati začine u vrećicama, a ne one pakirane u prozirnim staklenim ili plastičnim posudama. To je zato što dobro zatvorene vrećice u koje je onemogućen prodor zraka osiguravaju dugotrajnost proizvoda, štite ga od oksidacije i začin održavaju suhim i svježim, rekao je Webster.

Pojasnio je kako se začini u staklenkama često stvrdnu i zalijepe pa je jedina prednost što izgledaju lijepo i šareno na kuhinjskom pultu.

Shutterstock

Webster također preporučuje da začine držite podalje od izvora topline poput pećnice, perilice posuđa i radijatora. Dulje će trajati ako ih držite na hladnijem mjestu u kuhinji ili u smočnici. Naime, zbog oksidacije, do koje dolazi zbog UV svjetla i topline, začini mogu izgubiti aromu, okus i boju.

Okus će sigurno stradati ako ih čuvate na temperaturama višim od 37 stupnjeva Celzijusa. A primijetite li da začini počnu mirisati mošusno ili više nemaju nikakav miris, vrijeme je da ih bacite. Isto vrijedi i ako promijene boju.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo