Hrana i recepti

Hrana i recepti

6 namirnica koje smanjuju osjećaj boli

Foto: Shutterstock

Kronična bol može biti toliko uporna da ponekad lijekovi ne pomažu. Prema nekim istraživanjima, četiri od pet osoba koje muči kronična bol pomoć traže u prirodi.

Koja hrana pomaže ublažiti bol? Iza nekih namirnica stoje i rezultati dugotrajnih istraživanja, a iza nekih iskustva pacijenata.

Namirnice koje vam predstavljamo u nastavku teksta pripadaju zdravoj prehrani, pa će svakako biti dobro ako ih u nju uključite. Ako se i odlučite potražiti pomoć iz prirode, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom kako vaš odabir ne bi smetao propisanoj terapiji.

1. Đumbir

Dodan jelima poboljšava probavu, uravnotežuje crijevnu floru, pomaže kod nadutosti, jutarnjih mučnina, kod povraćanja, te smanjuje i smiruje grčeve. Određena laboratorijska istraživanja su pokazala kako sprečava upale koje su često uzrok boli.

2. Kava

Neka istraživanja pokazuju kako konzumacija kave može utjecati na percepciju boli tijekom izvršavanja nekog teškog zadatka, poput treninga. Zakašnjela mišićna bol je sindrom koji obuhvaća slabost mišića i duboku osjetljivost u mišićima koja se javlja obično 24 do 48 sati nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.

Studije su pokazale kako kofein djeluje na adenozin (spoj koji u tijelu djeluje kao modulator u procesima slanja živčanih signala i smanjuje opće aktivnosti u svakom pojedinom sustavu) tako što blokira njegovo djelovanje te time utječe na smanjenje boli. I oni koji kavu popiju samo povremeno osjetit će smanjenu bol nakon vježbanja.

3. Maslinovo ulje

Studije su pokazale da maslinovo ulje djeluje protuupalno, a kao primjer su poslužili stanovnici Mediterana koji ovu namirnicu konzumiraju često te rijetko imaju zdravstvenih problema povezanih s upalama. Ekstra djevičansko maslinovo ulje bi moglo sadržavati komponentu sličnu ibuprofenu, stoga ako je bol dio vaše svakodnevnice, koristite ga za kuhanje i jelo.

4. Losos

Losos je dobar saveznik ako vas muče upale u zglobovima ili imate želučane probleme. Naime, omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Ove kiseline također umiruju želučane smetnje, posebice kada su one izazvane stresom, potvrdila je studija objavljena u časopisu Scandinavian Journal of Nutrition.

5. Višnje

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da su se osobe koje su deset dana pile po dvije čaše prirodnog soka od višnje brže oporavljale od napornog treninga u odnosu na osobe koje su preskakale ovaj zdravi sok. I drugo tamnocrveno i ljubičasto voće, poput grejpa, nara, borovnica i brusnica, ima slično djelovanje te može smanjiti bolove u mišićima nakon treninga. 

6. Crveno grožđe

Crveno grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin. Ovaj snažan antioksidans djeluje s vitaminom C kako bi stimulirao imunološki sustav za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima.

Ana A

Foto: shutterstock

Recept za pitu od lososa

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo