Hrana i recepti

Hrana i recepti

Biljke koje vam pomažu disati

Konačno smo dočekali pravu zimu, ali i ona, poput promjenjivog vremena donosi viroze i bakterijske infekcije. Upala bronhija, upala pluća, akutni bronhitis su stanja koja “napadaju“ ljude pri ovakvim vremenskim uvjetima. Biljni pripravci mogu pomoći i olakšati probleme – utjecati na ozdravljenje pluća ili poboljšati njihovo stanje.

Pogledajte popis nekih od biljaka koje vam mogu pomoći ako imate problema s plućima ili dišnim putovima.

Origano i njegovo ulje

Postoji preko 40 vrsta origana, a najljekovitija je vrsta Origanum Minutiflorum od koje se radi ulje i sadrži do 90 posto aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade i bronhitisa. Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica.

Đumbir

Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Ako ne volite jesti svjež đumbir, možete ga koristiti na više načina. Čaj od korijena đumbira sa limunom olakšava disanje i pospješuje eliminaciju toksina iz pluća. Možete napraviti i toplu kupku sa prahom od đumbira, ona potiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina.

Pepermint

Pepermint i ulje peperminta sadrže mentol – umirujući sastojak koji opušta mišiće dišnog sustava i samim time olakšava disanje, što će vam puno značiti ako ste prehlađeni. Ulje pepermint ima antibakterijska i antivirusna djelovanja, čisti dišne putove te olakšavaju disanje. Otprilike dva puta tjedno radite inhalacije s eteričnim uljima (eukaliptusa, peperminta, ružmarina ili majčine dušice). To će vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi. Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrijte veliki lonac sa vodom i u njega dodajte par kapi eteričnih ulja. Udisanje tople pare odmah će olakšati probleme s disanjem.

Timijan

Timijan je vrlo uspješan u borbi protiv plućnih bolesti. Proizvodi snažna antiseptička esencijalna ulja koji se kvalificiraju kao prirodan antibiotik. Onima koji pate od čestih upala bronhija, sekreta u plućima ova je biljka pravi spas.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo