Evo što se događa s vašim tijelom ako ne jedete dovoljno voća i povrća - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo što se događa s vašim tijelom ako ne jedete dovoljno voća i povrća

Dnevno se preporučuje pojesti između 3 i 6 porcija voća i povrća, no vjerojatno biste lagali kada biste rekli da upravo toliko i pojedete.

Zbog ubrzanog načina života, spali smo na pekare i gotovu hranu, a voće i povrće u tom tempu ostaju samo želja.

Koliko god se činilo teško, važno je pojesti barem 3, a najviše 6 porcija voća i povrća na dan. Kako biste to uspjeli, pokušajte si isplanirati obroke dan prije – i razmišljajte kada i koliko ćete voća i povrća pojesti.

Dok ujutro možete bananu za doručak, u žitarice možete dodati neko bobičasto voće. Za ručak se možete okrenuti cvjetači, krumpiru ili mrkvi, a umjesto da za užinu pojedete red čokolade, uzmite jabuku. Sad smo već na četiri porcije! Uz večeru možete pojesti papriku ili rajčicu i na taj način zadovoljiti potrebe svog organizma.

Kada se tako odnosimo prema našem tijelu, ono se buni baš na ove načine.

Često ćete biti mrzovoljni

Ako je naš organizam mrzovoljan, i mi smo. Razlog tome je što tijelo ovisi o glukozi iz voća i povrća, kao i o ugljikohidratima koji se nalaze u njima.

Probavni sustav ponašat će se kao uvrijeđena kraljica…

Bez dovoljno vlakana s kojim nas opskrbljuje voće i povrće, probavni sustav će teško funkcionirati. Voće i povrće potiče našu probavu, izbacuju zaostale toksine i poboljšavaju snagu našeg imuniteta. Bez vlakana, moguća je pojava zatvora jer voće i povrće potpomažu probavu hrane. Uz to, često ćete se osjećati naduto i neugodno, a sve to jer niste pojeli barem jednu jabuku i bananu dnevno!

Debljat ćete se!

Iako i voće i povrće ima mali udio kalorija, ono nas vrlo zasiti. Ako ne konzumiramo ove namirnice, okretat ćemo se brzim obrocima koji organizam nikako neće moći zadovoljiti… i zbog toga ćemo stalno biti u potrazi za nečim slatkim ili slanim.

Padat će imunitet

S obzirom na broj vitamina i minerala koji se kriju u raznobojnom voću i povrću, bez njih naš imunitet neće imati potrebnu podršku. Zbog toga ćemo se lakše moći i razboliti. Osim toga, antioksidansi koji se nalaze u ovim namirnicama djeluju protuupalno, a čuvaju i našu kožu čistom i zdravom.

Nećete biti sretni

Jedno je istraživanje pokazalo kako su osobe koje su jele više voća i povrća bile sretnije od onih koji nisu. Iako povezanost nije definirana, smatra se da su i za sreću zaslužni već spomenuti antioksidansi!

Ovo voće i povrće ne trebate guliti, a evo objašnjenja i zašto! Saznajte i kako vam spiralno voće i povrće može pomoći da jedete zdravije i smršavite lakše!

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo