Hrana i recepti

Hrana i recepti

Upoznajte šafran, kralj začina

Mnogi su razlozi zašto biste trebali uključiti šafran u svoj jelovnik: od zaštite of malignih bolesti do pojačanja seksualnog apetita. Saznajte sve o ovom začinu!

Specifičnog okusa, “kralj začina” kako se često naziva ovaj perzijski
začin star 3000 godina – šafran upotrebljava se kao dodatak riži,
ribljim paprikašima, juhama od povrća ili jelima na bazi morskih
plodova. Također je poznat kao najskuplji začin na svijetu jer ima
kratku sezonu cvata (samo tri tjedna u godini), a sam proces proizvodnje
začina je mukotrpan i iziskuje puno truda.

Drevni Perzijanci, Egipćani pa čak i srednjovjekovni Europljani koristili su ga protiv vjetrova, grčeva, držanja mjesečnice pod kontrolom i kao sedativ.

Ako želite smršavjeti i držati apetiti pod kontrolom, šafran je pravi začin za vas, tvrdi popularni televizijski liječnik dr. Mehmet Oz. Mnoge su studije pokazale kako preteške, ali inače zdrave žene jedu manje između obroka ako povećaju konzumaciju ovog začina ili pak uzimanju ekstrakt šafrana.

Jedna od češćih i opasnijih ženskih boljki – predmenstrualni sindrom – može se posramiti pred šafranom koji smanjuje pojavu simptoma PMS-a, a istovremeno regulira krvarenje za vrijeme mjesečnice. Potrebna doza? Svega 15 miligrama šafrana tjedno.

Želite pobijediti podmuklu zvijer zvanu PMS? Znamo kako!

Čaj od šafrana može biti dobro oružje protiv umjerene depresije. Istraživanja su pokazala kako konzumacija povećane količine ovog čaja, ali i samog začina uzrokuje osjećaj sreće i radosti.

Mnogo je istraživanja potvrdilo pobjedonosni učinak šafrana protiv raka: ustanovljen je njegov antitumorni i hipolipamički učinak, što znači da je izuzetno koristan kao velika prirodna pomoć terapiji protiv malignih bolesti. Tako su rezultati istraživanja Sveučilišta Ujedinjenih Arapskih Emirata provedenog na laboratorijskim životinjicama pokazali da šafran ima značajan kemoterapijski preventivni učinak na rak jetre. Stručnjaci tvrde da su kod životinjica koje su primale najvišu dozu ekstrakta šafrana primijetili značajno smanjenje broja jetrenih čvorića.

Uzimanje šafrana može pomoći očuvati vaš mozak britkim i poboljšati pamćenje, tvrde istraživači koji se nadaju kako bi se jednog dana ovaj začin mogao koristiti za liječenje neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest.

Konzumacija šafrana također može spriječiti gubitak vida kada su u pitanju pacijenti sa senilnom makularnog degeneracijom oka – najčešćim uzrokom sljepoće kod starijih osoba.

Studija objavljena u časopisu Natural Medical Journal pokazala je da šafran može pomoći ženama više uživati u seksu. Naime, one ispitanice koje su uzimale šafran lakše su se uzbudile, osjećale su više seksualne privlačnosti te manje boli. Čini se kako je lepeza zdravstvenih dobrobiti ovog ukusnog začina zaista široka. Uklopite ga u svoj tjedni jelovnik i uživajte u zdravlju…

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo