Najčešći uzroci nedostatka željeza su neadekvatan unos željeza, smanjena fizička aktivnost i povećani gubici krvi.
Osjećate se umorno, vrti vam se u glavi, kratak vam je dah, blijedi ste i bezvoljni? Sve su to mogući simptomi deficita željeza.
Namirnice bogate željezom od neposredne su važnosti za naše zdravlje, stoga je važno znati gdje ga potražiti.
Ovo su namirnice bogate željezom
Crveno meso
Dobar prehrambeni izvor željeza je crveno meso, jer se željezo u njemu nalazi u obliku koji je lakše iskoristiv nego u drugim biljnim izvorima. Dodatni razlozi koji idu u prilog mesu su i proteini mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost. Osim kao vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata kao što su cink, selen, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12.
Ove godine budite zdravi uz kurkumu: Smanjuje bol u zglobovima, potiče probavu, štiti imunitet…
Piletina
Ako ne volite crveno meso, ne morate biti zabrinuti jer ga možete zamijeniti piletinom ili puretinom koje su također dobar izvor željeza. Samo mala porcija piletine ili puretine sadrži oko 1 mg željeza.
Zeleno povrće
Ako želite ukusan prilog, pripremite ga od kelja, špinata ili drugog omiljenog povrća. Kuhajte ga na pari ili svježu namirnicu dodajte salati. Uvijek ih možete pripremiti u gusti napitak.
Riba
Ribu je uvijek dobro jesti, pun je proteina a u vašu će prehranu unijeti željezo.Tuna i sardine su odličan izvor ovog minerala.
12 načina na koje možete iskoristiti sodu bikarbonu (sigurni smo da ne znate sve)!
Tofu
Ako ne jedete meso, uvijek možete željezo dobiti iz izvora poput tofua.
Nakon obroka konzumirajte malo vitamina C kako bi se željezo u organizmu bolje razgradilo.
Jaja
Kajgana, kuhana, na oko… kako god volite jesti svoja jaja, ona pružaju organizmu dobro dozu željeza. Ako uz doručak pijete kavu ili čaj, morate zanati da sprečavaju dobru razgradnju željeza u tijelu.
Svježe voće
Samo jedna mala porcija lubenice vam pruža 69 mg željeza. 5 malih smokvi sadrži 1 mg, banana 36 mg, a jabuka 0.5 mg.
Zašto ne možete smršaviti? Nutricionistica upozorava gdje griješite i daje jednostavna 4 savjeta
A. A.
Foto: Shutterstock