Hrana i recepti

Hrana i recepti

10 namirnica koje su prema nutricionistima dokazani prirodni afrodizijaci

Shutterstock

Mozak je najveći i najmoćniji spolni organ u tijelu pa dobro pripazite čime ga hranite jer malo što izaziva uzbuđenje poput energije sadržane u hrani, njezinog kulturnog nasljeđa, ritualnih asocijacija te mirisa, teksture, oblika i boje.

Primamljivo je pomisliti da će nam zalogaj nečeg ukusnog trenutno podići libido, no istina je zapravo da namirnice koje su dokazani afrodizijaci trebaju biti stalni dio naše prehrane koja pridonosi zdravoj cirkulaciji krvi, što pomaže u ravnoteži hormona i povećanju vitalnosti, a samim time i povećanju libida. Ovo je 10 namirnica koje su prema nutricionistima dokazani prirodni afrodizijaci:

1. Čokolada

Još su Maje i Asteci vjerovali da je kakao hrana bogova, a astečki car Montezuma koristio je čokoladu da “potakne svoje romantične susrete”, pa su navodno već Asteci čokoladu proglasili afrodizijakom, povezujući je sa seksualnom moći i pojačanim libidom.

Kasnije je i dokazano da su bili u pravu jer čokolada sadrži čak dva prirodna kemijska sastojka koja utječu na seksualno uzbuđenje: prvi je triptofan, građevni blok serotonina, za koji se zna da povećava zadovoljstvo, a drugi je feniletilamin, stimulans sličan amfetaminu, koji se oslobađa u mozgu kada se ljudi zaljube.

2. Maca

Biljka porijeklom s visokih planina peruanskih planina, najpoznatija je kao moćan prah koji pruža zdravu dozu energije. Ali već stoljećima maca slovi i za snažan afrodizijak. “Smatra se da maca energetski pomaže uravnotežiti čakru solarnog pleksusa, koja upravlja samopouzdanjem i osobnom moći, kao i sakralnu čakru, koja upravlja seksualnošću i kreativnom energijom”, kaže Serena Poon, slavna kuharica, nutricionistica i majstorica reikija te utemeljiteljica metode kulinarske alkemije. Ona također ukazuje na dvije studije koje ukazuju na učinkovitost mace kao pojačivača seksualnosti. “Peruanci koriste Macu tisućama godina za energiju i plodnost”, kaže ona, ističući studiju iz 2012. koju je objavio američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH). Ista studija sugerira da maca može povećati broj spermija i pozitivno utjecati na njihovu pokretljivost.

Druga studija NIH-a potvrdila je učinkovitost mace kao superhrane za poboljšanje muškosti, korisne u podizanju libida muškaraca s niskim testosteronom.

Umor, nadutost, problemi s pamćenjem… Nadoknadite manjak vitamina B12 ovim namirnicama

3. Crveni orah ‘Livermore’

Znanstvenici su otkrili da i orasi, posebno vrhunski Red Livermore, mogu poboljšati erektilnu disfunkciju, a za optimalne rezultate najbolje je konzumirati 60 ili više grama dnevno – tvrdi Lisa Richards, nutricionistica i autorica Candida Diet, s ekspertizom u superhrani, zdravlju crijeva i upalama.

4. Avokado

Azteci su ih zvali ahuacatl, što je navodno u prijevodu značilo testis, otkriva Serena Poon. Polovica avokada sadrži oko 10 posto dnevno preporučene doze vitamina E, a dokazano je da upravo taj vitamin podržava plodnost i kod muškarca i kod žena.

5. Ginseng

Car Shen-Nung, poznat kao otac kineske medicine, navodno je koristio ginseng kao afrodizijak za poticanje seksualnog apetita i upravljanje erektilnom disfunkcijom. Poon, ukazujući na izvješće NIH-a, kaže: “Smatra se da je ginseng otkriven prije više od 5000 godina i od tada se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za povećanje libida, vjerojatno zbog njegove uloge u pomaganju tijelu u stvaranju dušikovog oksida.”

6. Med

Stoljećima se u različitim kulturama med koristi zbog svojih terapeutskih moći. Izvješće NIH-a o medicinskoj upotrebi meda napominje da je on snažan antioksidans, protugljivično i protuupalno, s blagotvornim djelovanjem na kardiovaskularni sustav.

Dodatno, “sadrži spojeve potrebne za ravnotežu hormona, uključujući estrogen i testosteron, koji su neophodni za zdrav libido”, kaže Lisa Richards.

5 napitaka koje morate izbjegavati ako vas muči visoki krvni tlak

7. Smokve

Aminokiseline u smokvama djeluju kao afrodizijaci, tvrdi Richards, dodajući da kao građevni blokovi proteina, aminokiseline podržavaju proizvodnju spolnih hormona potrebnih za reprodukciju. Prema Richards, aminokiseline koje se nalaze u smokvama također su poznate po tome što povećavaju izdržljivost.

8. Šafran

Poon ukazuje i na sveobuhvatnu recenziju NIH-a o šafranu. “Šafran se koristi u indijskom i perzijskom liječenju tisućama godina. Donosi brojne zdravstvene prednosti, a afrodizija je jedna od njih.”

Moderni znanstvenici pronašli su dokaze da šafran može poboljšati seksualnu disfunkciju kod muškaraca i žena. Jedna studija iz 2019. navodi da je šafran učinkovit u povećanju uzbuđenja, želje, zadovoljstva snošajem, orgazma i općeg zadovoljstva. Osim toga, šafran pomaže i u upravljanju erektilnom disfunkcijom jer podržava cirkulaciju i opuštanje.

9. Jagode

Njihova crvena boja i oblik srca, kaže Poon, doprinose tome da jagode steknu reputaciju voća koje jača libido. Ali iza te tvrdnje stoji i dokazana znanost. “Jagode sadrže hranjive tvari koje mogu podržati zdrav seksualni život”, kaže ona. “Šalica jagoda sadrži oko 149% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, hranjive tvari za koju se smatra da jača libido.”

10. Kamenice

Poznate po svojim afrodizijačkim svojstvima, kamenice se mogu pohvaliti teksturom i oblikom koji je nedvojbeno seksi. Također su prepuni pojačivača seksualnosti. “Cink je bitan mikronutrijent za proizvodnju testosterona”, kaže Richards. “Ostrige su bogate ovim mineralom i poznato je da su korisne i za muškarce i za žene za povećanje libida. Cink također ima jedinstveni učinak pomaganja u proizvodnji zdrave sperme, što je od vitalne važnosti za one koji se žele razmnožavati.”

Ana Herceg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo