Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 razloga zašto je pileća kožica zapravo dobra za vas!

Foto: shutterstock

Nutricionisti često kažu kako je poželjno maknuti kožu sa piletine prije kuhanja te kako se ona ne bi trebala jesti. Je li to istina?

Drugi put kada budete pripremali piletinu, ostavite kožu na njoj jer se ispostavilo da ona i nije tako loša kako se nekad vjerovalo.

Zašto jesti pileću kožu?

Dugo se vjerovalo kako ona nije dobra niti zdrava jer sadrži masnoće, no u zadnje vrijeme se svi trude razbiti taj mit. Evo što stručnjaci sa New Health Advisor misle o tome:

1. Nezasićene masnoće

Većina masnoća koja se nalazi u koži piletine su nezasićene, a one su dobre za vaše srce. Oleinska kiselina, koja se nalazi i u maslinovom ulju, pozitivno djeluje na smanjenje kolesterola u krvi.

2. Kalorije

Ova je namirnica loša za vas jer ima puno kalorija? Ustvari, jedan komad piletine kojoj nije odstranjena koža sadrži samo 50 kalorija više nego ona bez kože.

3. Smanjen apetit

Kada ste gladni, sve što želite jest dobro se najesti kako bi utažili glad, a ako ostavite kožu na piletu, to ćete i postići. Ostat ćete dugo siti i tako ne misliti na razne poslastice i nezdravu hranu.

4. Manje soli

Ako pripremate piletinu s kožom, vaše će jelo imati bogatiji okus. Jela jakih okusa ne treba dodatno začiniti ili dodavati soli kako bi bili ukusni. Vaše srce će vam biti zahvalno.

5. Sprječava upijanje masnoće

Ako pržite piletinu s kožom, ona će služiti kao zaštita. Znamo koliko ulja tijekom prženja meso može upiti pa je ovo odličan trik za unos manje kalorija.

Kožu sa pileta jedite u umjerenim količinama jer je poznato kako sadrži puno omega – 6 masnih kiselina koje, ako ih se konzumira pretjerano, utječu na jačanje upalnih procesa u organizmu.

Namirnice koje tope kalorije

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo