Hrana i recepti

Hrana i recepti

6 grešaka koje redovito radimo s maslinovim uljem

Shutterstock

Maslinovo ulje osnova je mediteranske kuhinje zato jer blagotvorno djeluje na kardivaskularna oboljenja.

Masline sadrže masne kiseline, antioksidanse i silicij, pa uravnotežuju kolesterol u krvi i štite arterije. Ako želite u potpunosti iskoristiti ovu biljku, uobičajeno, biljno ulje zamijenite maslinovim. No, s ovom namirnicom treba i pažljivo postupati, a gdje najčešće griješimo stručnjaci su otkrili za Healthdigezt.com.

Masline i maslinovo ulje – 9 činjenica koje bi trebali znati

1. Nije svako maslinovo ulje isto

Kod kupnje maslinova ulja, često biramo ono najjeftinije ili ono za koje procjenimo da je dobar izbor. Ipak, stručnjaci ističu kako nije svako maslinovo ulje isto i svako ima svoju namjenu. Zato, obično maslinovo ulje koristite za jednostavna jela, ali kada želite jači okus kod, primjerice, tjestenina ili dresinga za salatu, svakako birajte premium brendove.

2. Čuvanje maslinova ulja

Čuvanje maslinova ulja na direktnom svjetlu ili blizu štednjaka, jedna je od najčešćih grešaka. Toplina itekako utječe na maslinovo ulje. Utječe negativno na zdravstvene benefite maslinova ulja, ali i mijenja mu okus. Ulje čuvajte na sobnoj temperaturi i to u smoćnicu ili neko slično mjesto. 

3. Ne sudite knjigu po koricama

Boja maslinova ulja ovisi o nekoliko faktora – kada je maslina obrana i o sezoni. Boja maslinova ulja varira, ali to ne znači da je jedna nijansa bolja od druge.

4. Maslinovo ulje ima rok trajanja

Većina maslinovih ulja ima rok trajanja od 24 mjeseca. Nakon isteka roka trajanja okus se može promijeniti i postati užegao.

Zaštitite kožu i organizam – maslinovim uljem protiv zimskih tegoba

5. Korištenje plastike i prozirnog stakla

Maslinovo ulje je osjetljivo i ne preporuča se za spremanje maslinova ulja. Za čuvanje maslinova ulja birajte boce od tamnog stakla.

6. Priprema hrane

Maslinova ulja idealna su uživanje bez zagrijavanja i kuhanja. Primjerice, za umakanje kruha, za pripremu hladnih salata, brusketa i tjestenine. 

5 situacija kada ne smijete koristiti maslinovo ulje

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo